SOTA AJOI
SUURPERHEEN KODISTAAN

SOTAAJOISUURPERHEENKODISTAAN

Mashan perheeseen kuuluu 9 lasta

Ukrainalainen Masha on pitänyt puolisonsa Vitalin kanssa lastenkotia Zaporižžjan kaupungissa lähellä Krimin niemimaata. He ovat adoptoineet monia hoitamistaan lapsista, minkä johdosta heistä on muodostunut yhdeksänlapsinen suurperhe.

Tyynyt, peitot ja vaatteet mukaan

Normaali arki keskeytyi, kun kaupunkilaisia käskettiin hakeutumaan pommisuojaan. Perhe päätti paeta Unkariin. Ongelmana vain oli, ettei heidän autoonsa mahtunut kuin viisi. Kaikeksi onneksi Vitali sai ystävältään lainaan minibussin, johon koko perhe mahtui, ja he pääsivät aloittamaan matkan kohti rajaa. Mukaansa he pakkasivat viralliset paperit, tyynyjä, peittoja ja lämpimiä vaatteita.

Apua ja turvaa

”Itkin koko automatkan. Olin peloissani, että jotakin pahaa tapahtuisi matkan aikana”, Masha kertoo. Kaikeksi onneksi perhe kuitenkin pääsi ongelmitta rajan yli turvaan. Unkarissa vapaaehtoiset auttajat olivat heitä vastassa. Kirkon Ulkomaanapu on paikallisen kumppanijärjestönsä kautta toimittanut Ukrainasta paenneille ruokaa ja perustarpeita. ”He antoivat ruokaa ja lämpimän paikan, jossa levätä. Olen niin kiitollinen”, Masha kuvailee.

Alina pitelee 3-vuotiasta Emiliaa.

Mashan 10-vuotias tytär Alina on esimerkki siitä, miten kiltteydelle on tilaa epätoivoisissakin tilanteissa. Alina otti kotoaan mukaansa värityskirjan, mutta hän antoi sen matkan aikana toiselle tytölle lohdutukseksi.

Yhdessä sotaa pakenevien tukena

Järjettömän tuhon ja tappamisen keskellä usko ihmisyyteen voi olla koetuksella. Kuitenkin on sydäntälämmittävää huomata, kuinka tosipaikan tullen arkiset erimielisyydet unohtuvat, ja seisomme yhdessä rintamassa puolustamassa rauhaa. Lopulta olemme kuitenkin melkein kaikki rauhaa rakastavia olentoja, jotka haluavat auttaa. Lahjoitusten avulla voimme antaa hätäapua ja myöhemmin auttaa lapsia palaamaan kouluun.

Anna sinäkin lahjoituksellasi apua sotaa pakeneville

Esimerkiksi lahjoittamalla 38 euroa 10 perhettä voi saada pyykinpesuainetta. Lahjoittamalla 49 euroa voidaan 10 perheelle hankkia kaksi litraa auringonkukkaöljyä. Lahjoittamalla 138 euroa 100 perhettä voi saada kahden kilon riisipaketin.