MUMMIN KANSSA
KAUKANA KOTOA

MUMMINKANSSAKAUKANAKOTOA

James muutti isoäitinsä kanssa sotaa pakoon

Matalat peltikattoiset talot jatkuvat riveissä kauas horisonttiin. Kalobeyein pakolaisalueella Keniassa asuu noin 60 000 asukasta eli suunnilleen yhtä paljon kuin Vaasassa. Yhdessä pressuilla vuoratuista taloista asuu 11-vuotias James ja hänen isoäitinsä.

Sodan jaloista kouluun

Jamesin perhe on joutunut kokemaan monia vaikeuksia. Hänen isänsä hylkäsi perheen eikä poliisina toimineen äidin palkka tahtonut riittää perheen elättämiseen. Äiti sairastui tuberkuloosiin, mikä tarkoitti taukoa töistä ja palkasta. Kun Etelä-Sudanin sisällissodan taistelut levisivät Jamesin perheen kotialueelle, julkisen puolen työntekijöiden palkka tippui entisestään. Poliisin palkka ei enää riittänyt vuokraan ja ruokaan saati korkeisiin koulumaksuihin.

James pakeni isoäitinsä kanssa Keniaan. Osittain päätöksen taustalla oli väkivallan aikaansaama turvattomuus, mutta myös haave siitä, että Keniassa James voisi saada mahdollisuuden päästä kouluun.

Tuoreen oppilaan kovat paineet

James ja isoäiti pääsivät turvallisesti Keniaan. Kirkon Ulkomaanapu tukee Kenian köyhimmillä alueilla pakolaislasten kouluja, joista yhdessä James pääsi aloittamaan opintonsa. Ikänsä puolesta James olisi voinut olla neljännellä luokalla, mutta hän aloitti ensimmäisestä. ”Lempiaineeni on englanti”, James kertoo.

Poika istuu koululuokassa.
Jamesin kouluhaave toteutui.

Vaikka James on vasta koulutaipaleen alussa, on hennoilla harteilla jo paljon paineita. Hän haluaa tulevaisuudessa tienata tarpeeksi, jotta voisi tukea Etelä-Sudanissa asuvaa äitiään ja kahta pikkusiskoaan. Koulu on sujunut innokkaalla oppilaalla mukavasti. ”Olen pärjännyt hyvin. Osaan jo monia asioita”, James sanoo ja hymyilee leveästi.

Koulutus on parhaita keinoja luoda kestävää pohjaa paremmalle huomiselle. Lukuisille lapsille koulu jää kuitenkin saavuttamattomaksi unelmaksi. Yllättävän pienellä tuella haaveesta voidaan kuitenkin tehdä totta. Lahjoittamalla voit avata lapselle oven kouluun ja lukemattomiin uusiin mahdollisuuksiin.

Tee lahjoitus jo tänään

Esimerkiksi lahjoittamalla 33 euroa kolme lasta voi saada koulutarvikkeet. 72 eurolla koululainen voi saada välipalan koko lukuvuoden ajaksi. 142 euron lahjoituksella nuori voidaan kouluttaa ammattiin.

Tee lahjoitus