Monta uhkaa
koulutielle

Montauhkaakoulutielle

Maria on päässyt palaamaan kouluun

Suomen tavoin myös Ugandassa koulut sulkivat viime vuoden maaliskuussa ovensa koronan takia. Monilla alueilla Ugandassa lapset ja nuoret jäivät tyhjän päälle, kun etäopetusta ei ollut mahdollista järjestää.

Nyt maskikasvoiset nuoret pääsevät kuitenkin taas kouluun Palorinyan pakolaisalueella Ugandassa. Yksi heistä on 16-vuotias Maria, joka opiskelee toista vuotta Kirkon Ulkomaanavun tukemassa koulussa.

Monien muiden Palorinyan asukkaiden tavoin myös Maria on paossa Etelä-Sudanin väkivaltaisuuksia. Hän saapui pakolaisalueelle perheensä kanssa neljä vuotta sitten. ”Tykkään asua Ugandassa. Täällä ei ole sotaa”, Maria kertoo.

Sodan uhan hälvennyttyä Maria haaveilee hoitajan ammatista ja on innokas opiskelija. Viimein puitteet oppimiselle ovat kunnossa. ”Aiemmin täällä ei ollut koulurakennuksia. Puiden alla oli hankala opiskella sateen ja auringon takia. Nyt voin keskittyä kunnolla”, Maria sanoo.

Tytöt joutuvat usein naimisiin alaikäisinä. Marian paras kaveri tuli raskaaksi viime vuonna, minkä seurauksena tämä meni naimisiin. Avioliiton takia paras kaveri joutui lopettamaan koulunkäynnin eikä Maria ole enää nähnyt häntä. ”Haluaisin sanoa hänelle ja muille kavereille, että tulkaa takaisin kouluun”, Maria huokailee.

”Tyttöjen on tärkeää käydä koulua. Koulua käyviä tyttöjä arvostetaan”, Maria sanoo. Myös Maria sai koronaeristyksen aikana avioliittopyynnön, mutta hän kieltäytyi. ”Koulutukseni on tärkeämpää!”

Sinäkin voit auttaa Marian kaltaisia nuoria jatkamaan koulussa

Kirkon Ulkomaanapu tekee pakolaisalueilla työtä sen eteen, että opiskelu olisi mahdollista kaikille lapsille ja nuorille — myös tytöille. Avaa väylä tulevaisuuteen ja liity kuukausilahjoittajaksi jo tänään.

Liity
kuukausilahjoittajaksi