Humanitaarisen avun valmiusryhmä

Valmiusryhmäläinen, erityisopettaja Johanna Kurki esittelee nepalilaisille opettajille, miten käsinukkejen avulla voi auttaa lapsia kertomaan tunteistaan ja kokemuksistaan. Kuva: Tuomas Väisänen.
Valmiusryhmäläinen, erityisopettaja Johanna Kurki esittelee nepalilaisille opettajille, miten käsinukkejen avulla voi auttaa lapsia kertomaan tunteistaan ja kokemuksistaan. Kuva: Tuomas Väisänen.

Kun maanjäristys tai muu luonnononnettomuus yllättää, nopeimmin perillä ovat paikalliset avustusryhmät pelastamassa ihmishenkiä ja torjumassa lisätuhoja. Siksi Kirkon Ulkomaanapu pyrkii kaikissa hankkeissaan edistämään paikallista hätäapuvalmiutta, osaamista ja riskien minimoimista jo ennalta.

Toisinaan kuitenkin katastrofin mittasuhteet ylittävät paikalliset voimavarat. Silloin rinnalle tarvitaan kansainvälisiä avustustyöntekijöitä. Kirkon Ulkomaanavun humanitaarisen avun valmiusryhmä on perustettu näitä tarpeita varten. Valmiusryhmä on asiantuntijarekisteri, jonka jäsenillä on mahdollisuus lähteä lyhyelläkin varoitusajalla työhön kriisialueille.

Valmiusryhmän jäsenet

Kirkon Ulkomaanavun valmiusryhmäläiset ovat on muun muassa humanitaarisen avun tai kehitysyhteistyön asiantuntijoita sekä opetusalan, toimeentulokysymysten, rakennusalan ja logistiikan ammattilaisia. Heillä on valmiudet tehdä tarvearviointeja hätäalueilla, laatia avustussuunnitelmia sekä koordinoida ja vastata avustushankkeiden toteuttamisesta. He antavat asiantuntijatukea Kirkon Ulkomaanavulle ja paikallisille toimijoille muun muassa koulujen rakentamisessa katastrofialueille sekä laadukkaan kouluopetuksen käynnistämisessä ja kehittämisessä. Valmiusryhmän jäsenet tulevat eri puolilta maailmaa ja ikähaitari on laaja – noin 25-70 vuotta.

Hakeminen valmiusryhmään

Valmiusryhmän jäsenyys edellyttää nelipäiväisen englanninkielisen peruskurssin hyväksyttyä suorittamista. Kurssilla käydään läpi mm. Kirkon Ulkomaanavun toimintaperiaatteita ja humanitaarisen avun keskeisiä periaatteita ja standardeja. Peruskurssi järjestetään yleensä kerran vuodessa.

Lisätietoja antaa valmiustoiminnan koordinaattori Anu Riikonen, puh. +358 50 5297918, sähköposti: roster(at)kirkonulkomaanapu.fi .