Yhdessä yössä kaikki mullistui

Jacinta seisoo Mosambikia koetelleen hirmumyrskyn tuhoaman rakennuksen edessä.

Sen piti olla vain kova myrsky, ei muuta. Mosambikin rannikkokaupunki Beirassa asuva Jacinta Francisco valmisti myrskyvaroituksen vuoksi viidelle lapselleen illallista tavallista aikaisemmin, mutta muuten elämä jatkui totuttuun tapaan.

Yöllä myrsky iski täydellä voimalla. Raivokkaat tuulet repivät kookos- ja mangopuita juurineen. Hirmumyrsky Idai tempaisi Jacintan perheen kodin katon mukaansa, ja tiilet alkoivat tippua rakenteista. Jacinta juoksi perheineen lähistöllä asuvan äitinsä talolle, joka myös oli vahingoittunut. He käpertyivät kaikki saman huoneen lattialle ja odottivat aamua.

Kouluun turvaan

Viimein pahimmat puhurit laantuivat. Jacinta ja hänen perheensä lähtivät Muavin ala-asteelle perustettuun suojapaikkaan. Koulukaan ei selvinnyt hirmumyrskystä ilman vahinkoa, mutta kaikkein haavoittuvaisimmassa asemassa olevien perheiden majoittamiseen ei ollut parempaakaan paikkaa.

Apua hirmumyrskyn uhreille

Vuosikymmeniin rajuin hirmumyrsky koetteli Mosambikia maaliskuussa 2019. KUA:n ja sen kumppanien tuella esimerkiksi:

  • 10710 ruokapakettia jaettiin perheille
  • 2500 kotinsa menettänyttä perhettä sai telttakankaita suojakseen
  • 2000 perhettä sai siemeniä viljelyyn
  • 720 perhettä hyötyi puhtaasta vedestä, vessoista ja hygieniakoulutuksest
  • 3169 lasta on palannut kouluun ja saanut oppimateriaaleja

Normaalisti 2500 lasta käy Muavin koulua, mutta nyt opetus on keskeytynyt, sillä tilat ovat täpötäynnä myrskyn uhreja. Öisin luokkahuoneiden lattioilla on niin paljon nukkujia, ettei siellä Jacintan mukaan mahdu edes kääntämään kylkeä.

Kolera leviää, sillä huonoissa oloissa on vaikeaa pitää yllä hyvää hygieniaa ja puhtaan veden saanti on vaikeaa. Kirkon Ulkomaanapu on toimittanut Mosambikiin vedenpuhdistustabletteja ja hygieniatarvikkeita tautien leviämisen estämiseksi.

Vain perustukset jäljellä

Jacintan kotitalosta on jäljellä vain perustukset eikä perheellä ole varaa korjauksiin. Ennen myrskyä Jacinta toimi vihannesmyyjänä, mutta tuuli vei mukanaan sekä hänen kojunsa että varastonsa.

”Tulevaisuus näyttää vaikealta. Onneksi sentään kukaan perheestäni ei kuollut”, Jacinta sanoo. Perheen elämässä ollaan perusasioiden äärellä. Tärkeintä on pysyä terveinä ja löytää lapsille seuraava ateria. On vain uskottava siihen, että jonain päivänä kaikki vielä palaa ennalleen. Myrskyn jälkeen on poutasää.

Kun katastrofi vie perheiltä kaiken, kuukausilahjoittajamme ovat auttamassa. Liity sinäkin kuukausilahjoittajaksi ja autat Jacintan kaltaisia ihmisiä nousemaan jaloilleen katastrofien jälkeen!

Kaksi lasta kiipeilevät hirmumyrskyn kaatamissa puissa.


Lue lisää tarinoita