Uutta oppia kuivuuden keskelle

Silvia hymyilee aurinkoisesti koulupuku päällään Pohjois-Keniassa.

Maailma muuttuu ja nopeasti muuttuukin. Ilmastonmuutos, konfliktit ja kaupungistuminen sekoittavat pakkaa niin, että elämäntapa, joka on pysynyt muuttumattomana lukuisien sukupolvien ajan, ei välttämättä enää kannakaan. Mullistuneessa tilanteessa tarvitaan uudenlaisia keinoja selviytymiseen.

Valtaosa Kenian köyhimmän maakunnan Turkanan asukkaista on paimentolaisia. Heidän elämäntapansa on vaarassa yhä useammin iskevien kuivuusjaksojen vuoksi. Koska paimentolaisuuden tulevaisuus näyttää synkältä, on koulutuksen merkitys nyt Turkanassa suurempi kuin koskaan.

Toisin kuin suurin osa alueen aikuisista, 14-vuotias Silvia osaa lukea. Silvia joutui keskeyttämään koulunkäynnin vuodeksi, kun perheen taloudellinen tilanne ei sallinut sitä, mutta nyt hän on päässyt takaisin kouluun. Yhteiskuntaoppi on Silvian lempiaine, ja erityisen paljon hän kokee oppivansa tunneilla käydyissä ryhmäkeskusteluissa.

Vettä ilman vaaraa

Apu menee perille

  • Yli puolet Turkanan kouluikäisistä lapsista ja nuorista käy nykyään koulua. KUA:n hankkeissa Kenian köyhimmissä maakunnissa lähes 27 000 lasta ja nuorta on päässyt opetuksen piiriin.

Arumrumin peruskoululta on usean kilometrin matka lähimmälle joelle. Sieltä Silvia ja muut lapset joutuivat hakemaan vettä. Vedenhakuun käytetty aika oli pois opetuksesta, ja reitti joelle oli vaaroja täynnä. Alueella liikkuvat maantierosvot eivät jätä lapsiakaan rauhaan. Koulun rehtori John Egielan on joutunut raportoimaan kyläpäälliköille ja poliisille kolmesta raiskaustapauksesta.

Kirkon Ulkomaanapu rakennutti yhteistyössä Kenian valtion kanssa vesijärjestelmän Arumrumin koululle. Enää oppilaiden ei tarvitse kulkea joelle, vaan he voivat käyttää putkiston kautta tulevaa vettä juomiseen ja peseytymiseen.

Kuukausilahjoittajana mahdollistat pitkäaikaisen muutoksen Silvian kaltaisten köyhien lasten elämään. Liity nyt!

Oppitunti on käynnissä Silvian koulussa Pohjois-Keniassa.


Lue lisää tarinoita