Mahdollisuus opiskella ammattiin oli sotaa paenneelle Fosielle elämän suurin yllätys

Fosie Ibrahim

Fosie Ibrahim, 48, pyörittää Somalimaan pääkaupungin Hargeisan markkinoilla sekatavarakauppaa. Kaupan nimi on Nasiib, mikä tarkoittaa onnekasta.

Ibrahimia voi pitää onnekkaana. Hän pääsi syyskuussa 2015 pakenemaan Jemenin pääkaupungista Sanaasta kaksi viikkoa kestäneiden pommitusten jälkeen. Samoissa pommituksissa Ibrahimin naapuri kuoli.

Hän sai Jemenistä mukaan miehensä ja kaikki viisi lastaan. Paljon muuta pakomatkalle ei voinutkaan ottaa.

Ibrahim saapui Somalimaahan 16 vuoden Jemenissä asumisen jälkeen lähes tyhjin käsin. Suurin osa säästöistä meni laivalippuihin.
Pari kuukautta Somalimaahan palaamisen jälkeen Ibrahim pääsi Kirkon Ulkomaanavun ammattikoulutukseen. Hän opiskeli ompelua ja yrittäjyyttä ja sai kolmen kuukauden kurssin jälkeen apurahan yrityksen perustamista varten.

Fosie Ibrahim

Fosie Ibrahim.

”Pakenin sotaa. En todellakaan odottanut mitään, varsinkaan tätä!”, Ibrahim iloitsee.

Hän aloitti ompelijana, mutta huomasi, että vaatteita tuodessaan ihmiset myös samalla mielellään ostivat jotain markkinoilta. Hän alkoi hiljalleen rakentaa kauppaa ompelimon yhteyteen.

”Ompelukoneeni on huono, ja se menee jatkuvasti rikki. Nytkään se ei toimi. Onneksi minulla on kauppa, mutta ompelemalla kyllä tienaa enemmän.”

”Yritykselläni voisi mennä paremminkin, mutta tärkeintä on, että en enää ole pakolainen. Minulla on aito mahdollisuus odottaa tulevaisuudelta parempaa.”

Ibrahimille on tärkeää, että hänen lapsensa ovat päässeet Somalimaassa kouluun. Hän pystyy juuri maksamaan koulumaksut tuloillaan.

”Toivon, että voin vielä laajentaa kauppaani.”

Tuhannet Jemenissä asuneet somalitaustaiset ihmiset ovat paenneet Jemenin sotaa Somalimaahan vuodesta 2015 lähtien. Kirkon Ulkomaanapu auttaa YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n kanssa Jemenistä palaavia pakolaisia muun muassa tarjoamalla lyhyitä ammattikoulutusjaksoja ja tukea omien pienyritysten perustamiseen Somalimaassa. Vuonna 2016 koulutukseen osallistui 350 ihmistä, heistä suurin osa naisia.

Teksti: Satu Helin
Kuvat: Ville Palonen


Lue lisää tarinoita