Oikeudet eivät vieläkään toteudu entisille maaorjille

Potrettikuva nepalilaisesta naisesta.

Kuumaa ja kuivaa. Yli 40 astetta lämmintä ja kellastunut maa. Länsi-Nepalissa, Intian rajan tuntumassa olosuhteet ovat loppukeväästä karut. Ennen monsuunia maa on kuivaa ja vedestä pulaa. Ilma on aina ollut tähän aikaan vuodesta kuuma, mutta ilmastonmuutos on tehnyt sateiden saapumisesta epävakaista.

Historian pitkä laahus

Kailalin alueen kylissä elää lukuisia entisten maaorjien yhteisöjä. Kuivuus ei ole ainoa haaste heidän toimeentulolleen, vaan monet ovat yhä vailla omaa maata tai henkilöllisyystodistusta. Maaorjuus lakkautettiin Nepalissa yli 10 vuotta sitten, mutta oikeudet eivät ole vieläkään toteutuneet kaikille.

Osa entisistä maaorjista on saanut rekisteröityä itselleen maapaikan ja saa toimeentuloa esimerkiksi maanviljelystä, kanaloista tai pienistä kaupoista. Osalle tilanne on kestämätön: talo on rakennettu rekisteröimättömälle maalle ja henkilöpapereiden puuttuminen estää valtion avustusten saamisen.

Kun maaorjuus lakkautettiin, mitätöitiin myös velat. Muutoksen jälkeen entiset maaorjat jäivät kuitenkin tyhjän päälle ilman koulutusta, omaa maata tai asuntoa ja toimeentuloa. Pikkuhiljaa ihmiset asettuivat asumaan pieniin kyläyhteisöihin maata viljellen, mutta kaikki eivät ole saanet rekisteröityä maata itselleen. Oma maapalsta ja avustus kodin rakentamiseen on yksi Nepalin valtion takaamista oikeuksista entisille maaorjille. Tämä ei kuitenkaan kaikkien kohdalla toteudu. Tieto rekisteröimisestä ei ole tavoittanut kaikkia.

Tilaa unelmille

Apu menee perille

Kirkon Ulkomaanavun hankkeissa Nepalissa on tuettu:

  • 27 101 lapsen koulunkäyntiä

”Kun muutimme tänne, täällä ei ollut mitään”, kertoo Sushila Chaudhari. Nyt kylää ympäröivät pellot ja toisella laidalla kasvatetaan sikoja. Vihanneksia myymällä perhe on tienannut sen verran, että he ovat nyt omavaraisia. Sushila muutti kylään 12 vuotta sitten mennessään naimisiin. Alue on kehittynyt sen jälkeen valtavasti. Nykyään on myös mahdollista unelmoida.

”Haluan kasvattaa viljelyksiä ja saada lapset jatkamaan koulunkäyntiä”, hän kertoo.

Auta Sushilan kaltaisia naisia toteuttamaan unelmansa ja tee lahjoitus köyhimmille perheille.

Nepalilainen nainen vehreällä pellollaan.


Lue lisää tarinoita