Irene – uskomaton voimanainen

Irene uskomaton voimanainen
”Olemme pystyneet ostamaan uusia, kehittyneempiä mehiläispesiä”, sanoo kolmen kylän päällikkö Irene Rugut.

Lahjoita kohteeseen Työ köyhyyttä vastaan

Irene Rugut, 43, nauraa ja juttelee iloisesti lakkaamatta. Vaikuttaa siltä, että tämä energiaa ja iloa pursuava voimanainen menestyy kaikessa, mihin ryhtyy. Vielä joitakin vuosia sitten hänen tilanteensa oli aivan toisenlainen.

”Olimme hyvin köyhiä ja pukeuduimme vuohen nahasta tehtyihin perinteisiin asuihin. Ne olivat kankeita ja rikkoutuivat helposti”, Irene kertoo.

Irene halusi kehittää toimeentuloa ja erityisesti auttaa muita naisia tulemaan ulos kuorestaan. Monet naiset eivät uskaltaneet puhua asioistaan, sillä he olivat alistetussa asemassa miehiin nähden.

Irene ryhtyi toimeen

Niinpä Irene ryhtyi kannustamaan naisia liittymään yhteen ja auttamaan toinen toisiaan. Yhdessä he päättivät alkaa tarhata mehiläisiä ja myydä hunajaa. Tässä Kirkon Ulkomaanapu tuli avuksi. ”KUA antoi ryhmällemme rahaa, jotta hunajan tuottaminen voisi kasvaa. Se olikin todellinen piristysruiske toiminnallemme”, Irene kiittelee suu leveässä hymyssä.

Irene on valittu kolmen kylän kyläpäälliköksi. Se on merkittävä asia perinteisesti miesvaltaisessa yhteisössä. Irene haluaa olla esimerkkinä muille naisille siinä, että naisetkin saavat olla aktiivisia, tehdä päätöksiä, omistaa asioita ja hankkia omia tuloja.

Kylän naiset ovat iloisia parantuneesta toimeentulosta. Sen turvin voidaan maksaa koulumaksuja, syödä vähän paremmin ja naiset voivat ostaa omat vaatteensa.


Lue lisää tarinoita