Kambodžassa lähes puolet lapsista keskeyttää koulunsa. Usein syynä on se, että oppilaat eivät tiedä, mihin koulunkäynti johtaa, koska kukaan ei kerro opiskelu- ja ammattivaihtoehdoista. Kouluttamaton nuori voi joutua nälkäpalkatun pätkätyöläisen osaan.
Kirkon Ulkomaanapu on tarttunut ongelmaan ja kouluttanut maan ensimmäiset opinto-ohjaajat. Kouluissa, joissa uudet opinto-ohjaajat työskentelevät, keskeytysten määrä on romahtanut jopa viidennekseen aiemmasta.
Myös 15-vuotias Leakhena Say on päässyt opinto-ohjauksen piiriin. Maansa tilanteesta hän toteaa:
”Kambodža on hyvä maa, jossa ihmiset ovat ystävällisiä ja auttavaisia. Huono puoli meillä on, että monet ihmiset ovat kouluttamattomia.”
Koululaiset ovat kertoneet, että opinto-ohjauksen tunneista on tullut heidän lempituntejaan. Niillä keskustellaan, pelataan ja tehdään erilaisia harjoituksia. Oppilaanohjaus tukee nuorten opiskelusuunnitelmia, itsetuntoa ja ammatinvalintaa.
Nyt Kambodžan opetusministeriökin on innostunut lupaavista tuloksista ja ottanut opinto-ohjauksen opetussuunnitelmaansa. Viime vuonna opinto-ohjausta sai jo 9127 kambodžalaista nuorta. Yhteisenä tavoitteena on, että maan jokaisessa yläkoulussa ja lukiossa olisi oma opinto-ohjaaja jo muutaman vuoden kuluttua.