Maan ensimmäiset opinto-ohjaajat saaneet aikaan lupaavia tuloksia

Leakhena Say hymyilee kukkien edessä.
Leakhena Say, 15, on kiinnostunut opettajan ammatista.

Kambodžassa lähes puolet lapsista keskeyttää koulunsa. Usein syynä on se, että oppilaat eivät tiedä, mihin koulunkäynti johtaa, koska kukaan ei kerro opiskelu- ja ammattivaihtoehdoista. Kouluttamaton nuori voi joutua nälkäpalkatun pätkätyöläisen osaan.

Kirkon Ulkomaanapu on tarttunut ongelmaan ja kouluttanut maan ensimmäiset opinto-ohjaajat. Kouluissa, joissa uudet opinto-ohjaajat työskentelevät, keskeytysten määrä on romahtanut jopa viidennekseen aiemmasta.

Myös 15-vuotias Leakhena Say on päässyt opinto-ohjauksen piiriin. Maansa tilanteesta hän toteaa:
”Kambodža on hyvä maa, jossa ihmiset ovat ystävällisiä ja auttavaisia. Huono puoli meillä on, että monet ihmiset ovat kouluttamattomia.”

Koululaiset ovat kertoneet, että opinto-ohjauksen tunneista on tullut heidän lempituntejaan. Niillä keskustellaan, pelataan ja tehdään erilaisia harjoituksia. Oppilaanohjaus tukee nuorten opiskelusuunnitelmia, itsetuntoa ja ammatinvalintaa.

Nyt Kambodžan opetusministeriökin on innostunut lupaavista tuloksista ja ottanut opinto-ohjauksen opetussuunnitelmaansa. Viime vuonna opinto-ohjausta sai jo 9127 kambodžalaista nuorta. Yhteisenä tavoitteena on, että maan jokaisessa yläkoulussa ja lukiossa olisi oma opinto-ohjaaja jo muutaman vuoden kuluttua.


Lue lisää tarinoita