Ei pakkoavioliitolle

Sharon seisoo koulunsa edustalla Bidibidin pakolaisasutusalueella Ugandassa.

14-vuotias Sharon ei ollut ikinä nähnyt miestä, joka varoittamatta ilmestyi hänen kotiinsa. ”Ilman mitään keskustelua minulle ilmoitettiin, että tässä on aviomieheni”, Sharon kertoo. Hän oli vasta päässyt aloittamaan koulun Bidibidin pakolaisalueella Ugandassa, kun hänet pakotettiin avioliittoon, johon yläasteikäinen tyttö ei ollut valmis.

Sharon ei tiennyt kenen puoleen kääntyä. Hänen molemmat vanhempansa olivat kuolleet, ja hänen äitipuolensa oli sopinut naimakaupasta. Onneksi pakolaisalueella oli naisten ja tyttöjen turvatalo, jonka työntekijöille hän pystyi kertomaan huolensa. Turvatalon työntekijät kävivät keskustelemassa aviomiehen kanssa, ja Sharon pääsi lopulta palaamaan äitipuolensa luo. Paluu oli helpotus, vaikkei häntä kohdella siellä tasapuolisesti. Äitipuolen omien lasten ei tarvitse tehdä kotitöitä, mutta Sharonin päivästä ne vievät suuren osan.

Rikkonainen koulutie

Sharon on kohdannut monia vaikeuksia, mutta yksi asia kantaa hänen elämäänsä eteenpäin. Hän on päässyt palaamaan kouluun. Sharon osallistuu Kirkon Ulkomaanavun nopeutetun opetuksen hankkeeseen, jossa lapset, joiden koulunkäynnissä on katkoksia, voivat kiriä ikätovereitaan kiinni. Yhden lukuvuoden aikana oppilaat käyvät kahden tai kolmen vuoden edestä opintoja.

Sharon itse oli 11-vuotias, kun hänen silloin vielä elossa ollut isänsä ilmoitti, ettei kouluun ollut enää varaa. Kaikki rahat menivät isän juomiseen. Vuosien tauko koulusta on vain kasvattanut hänen motivaatiotansa. ”Haluan saavuttaa vain yhden asian, ja se on koulutus”, Sharon sanoo päämäärätietoisena.

Auta Sharonin kaltaisia haavoittuvassa asemassa olevia tyttöjä tavoittelemaan unelmiaan — tee lahjoitus.

Kunhan vain pääsee kouluun

Koulu on Sharonille onnellinen paikka. Kun hän astuu koulun pihamaalle, voi kaikki murheet unohtaa, kun saa oppia uutta ja olla ystävien kanssa.

Apu menee perille

Kirkon Ulkomaanavun työn ansiosta Ugandan pakolaisleireillä mm.:

  • 8 884 koulupudokasta on päässyt palaamaan kouluun
  • 19 850 tyttöoppilasta sai hygieniapakkauksen, jotta he pystyvät käymään koulua myös kuukautisten aikana

Sharonilla on selkeä tähtäin elämässään. Hän haluaa sairaanhoitajaksi voidakseen pelastaa ihmishenkiä. ”Tuntuu niin hyvältä, että minua on autettu. Minäkin haluan auttaa muita”, Sharon sanoo.

Kuukausilahjoittajana autat joka kuukausi Sharonin kaltaisia tyttöjä pysymään koulutiellä. Liity kuukausilahjoittajaksi!

Sharon kulkee pitkin hiekkaista koulutietä.

Liity
kuukausilahjoittajaksi


Lue lisää tarinoita