Valmistuneiden tarinoita

Mies seisoo ja hymyilee Medard Bangiranan (23) lapsuus oli toivoton. Perhe eli kädestä suuhun ja jokainen päivä oli taistelua toimeentulosta. Pahin hetki oli, kun Medardin äiti kuoli yllättäen.

Medardin elämä kuitenkin muuttui, kun hän pääsi KUA:n ammattikouluun. Medard opiskeli moottori- ja polkupyörien korjausta ja tänään hänellä on oma korjaamo, joka työllistää kuusi ihmistä! ”Luulin, että kaikki toivo oli mennyt, mutta nyt minulla on osaamista, menestynyt yritys ja perhe”, Medard toteaa hymyillen. Hänen tulevaisuuden haaveissaan on liiketoiminnan kasvattaminen.

Nainen pitää lasta sylissään, edessä hiustenhoitotuotteitaUgandalainen Janerous Kyarisiima (26) joutui nuorena keskeyttämään koulunkäynnin, koska hänen vanhemmillaan ei ollut varaa koulumaksuihin. Janerous oli aina haaveillut kampaajan ammatista. Mahdollisuus unelman toteutumiseen tarjoutui KUA:n ammattikoulun kautta.

Janerous aloitti kampaajan työt jo opintojensa aikana. Näin hän sai säästettyä rahaa ja valmistuttuaan hän käytti keräämänsä säästöt oman kampaamon avaamiseen. “Tämä on oikein hyvää liiketoimintaa ja kannustan aina kaikkia kyselijöitä kouluttautumaan, jos heille tarjotaan siihen mahdollisuus”, Janerous kertoo iloiten. Janerousin kampaamo on alueen ainoa ja asiakkaita riittää. Tulevaisuuden suunnitelmissa on liiketoiminnan kasvattaminen ja toisen kampaajan palkkaaminen.

Nainen hymyilee ja ompelee ompelukoneellaNepalilainen Punam Devi Sada kuuluu syrjittyyn dalit-vähemmistöön, eli käytännössä kastittomiin. Aiemmin Punam teki satunnaisesti töitä, mutta tilanne muuttui, kun hän pääsi KUA:n tukemaan ompelukoulutukseen. Koulutuksen myötä hän sai ompelukoneen ja pystyi perustamaan oman ompelualanyrityksen. Nykyisin hänen ompelimossaan käy päivittäin vähintään viisi asiakasta tilaamassa häneltä vaatteita. Lisäksi Punam tarjoaa kuuden kuukauden mittaista ompelukurssia muille naisille – kurssien avulla hän onkin hankkinut mukavasti lisäansioita. Oman ompelimon pyörittäminen ja ompelukurssien tarjoaminen on vaikuttanut merkittävästi perheen taloudelliseen tilanteeseen: nyt hänen lapsensa käyvät koulua ja joka kuukausi rahaa jää säästöön.

Nainen hitsaaNepalilaisen Dakshina Chaudaryn elämä on ollut rankkaa – hän on köyhyydessä elänyt entinen maaorja. Toivo paremmasta heräsi, kun hän pääsi ammattikoulussa opiskelemaan hitsariksi! Nyt hän työskentelee metallipajalla pääkaupungissa Katmandussa työpaikkansa ainoana naisena. ”Vanhempani ovat nyt todella ylpeitä minusta. He sanovat, että olen oppinut paljon. Pystyn lähettämään palkastani rahaa kotikylään ja auttamaan vanhempiani.” Dakshina haaveilee oman metallipajan perustamisesta kotikyläänsä.