5 usein kysyttyä kysymystä testamenttilahjoittamisesta

Testamenttilahjoituksella saat aikaan pitkäaikaisen muutoksen.

Vaikka testamentin tekeminen ei ole vaikeaa, tulee sen täyttää tietyt muotovaatimukset, jotta sen tekijän toiveet toteutuvat. Tässä viisi kysymystä ja vastausta aiheista, jotka ovat usein askarruttaneet ihmisiä.

 

1. Millaista omaisuutta voin testamentata?

Kirkon Ulkomaanavulle voi testamentata minkä muotoista omaisuutta tahansa. Lahjoitus voi olla esimerkiksi rahavaroja, osakkeita tai arvo-osuuksia, asunto-osakkeita, kiinteistöjä tai arvoesineitä.

2. Mihin Kirkon Ulkomaanapu käyttää testamenttilahjoitukset?

Kohdentamattomilla lahjoituksilla autetaan ihmisiä, jotka kullakin hetkellä tarvitsevat kaikkein eniten apua. Tästä syystä kohdentamaton lahjoitus on aina hyvä vaihtoehto. Voit myös testamentissasi määritellä, millaiseen työhön haluaisit lahjoituksen käytettävän, esimerkiksi naisten koulutukseen tai katastrofityöhön.

3. Miten suuri osuus testamenttilahjoituksesta menee veroihin?

Kirkon Ulkomaanavun ei yleishyödyllisenä järjestönä tarvitse maksaa testamenttilahjoituksesta lainkaan veroa.

4. Kuka voi toimia todistajana?

Testamenttia varten tarvitaan kaksi samaan aikaan läsnä olevaa todistajaa, joiden tulee olla vähintään viisitoistavuotiaita ja sieluntoiminnoiltaan todistajiksi kykeneviä, ei siis esimerkiksi päihtyneitä. Puolisoa, lähiomaista tai henkilöä, jolle tai jonka lähiomaiselle saattaa olla testamentista hyötyä, ei saa käyttää todistajana.

5. Missä testamenttia kannattaa säilyttää?

Valmiin testamentin voi jättää säilöön turvalliseen paikkaan kuten pankin tallelokeroon tai asianajotoimistoon. Säilytyspaikka kannattaa olla turvallinen mutta helposti löydettävissä. Kirkon Ulkomaanapu ottaa mielellään vastaan kopion testamentista.

 

Kyllä, haluan tilata maksuttoman testamenttioppaan

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Mikäli haluat lisätietoja testamenttilahjoittamiseen liittyen, testamenttioppaassamme on lisää vinkkejä sekä esimerkkejä testamentin tekemisen helpottamiseksi. Testamenttioppaan voi tilata täyttämällä oheisen lomakkeen.

Ota yhteyttä

Lisätietoa testamenttiasioihin liittyvissä kysymyksissä, sekä ohjeita ja neuvoja antaa koordinaattori Sofia Rindmar, johon saa yhteyden numerosta 040 645 3468 tai sähköpostilla osoitteesta sofia.rindmar@kua.fi.