TUKIJOUKKO

TUKIJOUKKO

Tukijoukko on uusi, yksityisille tukijoillemme perustettu lahjoittajaryhmä, johon liittymällä autat kaikkein heikoimmassa asemassa olevia. Tukijoukossa kuulet ja näet, miten apusi menee perille ja voit näköalapaikalta seurata työtämme kehitysmaissa.

Tervetuloa mukaan Tukijoukkoon

Tukijoukossa pääset seuraamaan Suomen suurimman kehitysyhteistyöjärjestön työtä ainutlaatuisissa ja haastavissa kohteissa. Tukijoukon lahjoituksilla tuetaan kohteeksi valittua hanketta ja Tukijoukkolaiset lahjoittavat kukin itselleen sopivan summan, kuitenkin vähintään 3000 euroa.

Tukijoukkoon voit liittyä tekemällä Tukijoukko-lahjoituksen tai lahjoittamalla osakkeita. Osakkeiden lahjoittaminen Kirkon Ulkomaanavulle on helppoa ja verovapaata.

Entinen maaorja Gita Chaudhari kertoo elämästään ja toiminnanjohtaja Jouni Hemberg KUA:n työstä Nepalissa.

Tukijoukko auttaa siellä, missä hätä on suurin

Tukijoukon tuen kohteiksi valitsemme hankkeita, joissa työskentelemme hyvin hauraiden kohderyhmien tai erityisten marginaaliryhmien kanssa. Hankkeet voivat myös olla sellaisia, joita toteutamme poikkeuksellisen haastavissa olosuhteissa ja kohteissa. Tukijoukon tuella kiinnitetään erityistä huomiota sellaisiin apua tarvitseviin ihmisryhmiin, joiden ahdinko ei juurikaan näy valtamediassa tai julkisessa keskustelussa. Tukijoukon jäsenenä olet siis auttamassa heitä, jotka hädässään ovat vailla muun maailman huomiota ja apua.

Tänä vuonna tuetaan Nepalin entisiä maaorjia

Ensimmäiseksi Tukijoukon tuen kohteeksi olemme valinneet työmme Länsi-Nepalissa entisen maaorjien parissa. Nepal on yksi maailman köyhimmistä maista, jossa on pitkä historia erilaisia velkaorjuuden muotoja. Työmme kohdistuu Nepalin syrjittyihin ja erittäin heikossa asemassa oleviin väestöryhmin, joiden jäsenet ovat aiemmin joutuneet toimimaan maaorjina.

Kolme naista kylvää riisiä.

Hanketyössä entisten maaorjien kanssa:

  • järjestämme ammattikoulutusta
  • autamme perustamaan yrityksiä
  • tuemme lasten koulunkäyntiä
  • parannamme perheiden ruokaturvaa

Tukijoukkolaisena autat ja saat ajankohtaista tietoa kohteesta

  • Saat kuukausittain tietoa hanketyön etenemisestä tukikohteessa ja kuulumisia kentältä puolen vuoden seurantajakson ajan.
  • Tapaat halutessasi KUA:n asiantuntijoita ja pyrimme myös järjestämään Tukijoukolle mahdollisuuden päästä tutustumaan tukikohteeseen omakustanteisella kenttämatkalla.
  • Tukijoukossa vaikutat konkreettisesti kehitysmaiden ihmisten hyvinvointiin ja autat heitä, jotka apua eniten tarvitsevat. Vähäosaisten auttaminen rikastuttaa myös omaa elämääsi.
  • Tukijoukko avaa sinulle ikkunan maailmaan, joka on hyvin toisenlainen kuin meillä täällä Suomessa. Tutustut erilaiseen kulttuuriin ja elämäntapaan ja opit uutta.
  • Tukijoukkoon osallistuminen ei edellytä sinulta aktiivisuutta, mutta kuulet, miten apusi menee perille ja millainen vaikutus sillä on tuettavassa kohteessa.
Grafiikassa kuvataan Tukijoukon prosessia. Liityt Tukijoukkoon lahjoittamalla. Ex-maaorjat saavat koulutusta ja toimeentuloa, jolloin perheiden ja koko yhteisön hyvinvointi paranee. Saat kuukausittain kuulumiset sähköpostiisi ja kuulet, miten apusi menee perille. Hankkeen seurantajakso on puoli vuotta liittymisestä.

Nepalin orjajärjestelmän aikana maaorjien asema oli lohduton

Maaorjilta puuttui liikkumisen vapaus ja mahdollisuus päättää omasta ajastaan. Maaorja oli velkaa isännälleen ja pakotettu hänelle määrättyyn työhön, useimmiten raskaaseen maataloustyöhön. Velka keräsi korkoa ja sen takaisin maksaminen oli monille mahdotonta. Maaorjan velka periytyi perheen lapsille sitoen koko perheen orjuuteen. Maaorjaperheiden lapsille tämä on tarkoittanut koulujen jäämistä kesken tai kokonaan käymättä.

Vuosisatoja vanha velkaorjuuden perinne lakkautettiin Nepalissa virallisesti yli kymmenen vuotta sitten, mutta velkatyösuhteen päättyminen on jättänyt monet perheet tyhjän päälle ilman omaa maata, koulutusta tai toimeentuloa. Osa entisistä maaorjista on saanut rekisteröityä itselleen maapaikan ja saa vaatimatonta toimeentuloa maanviljelystä, kanaloista tai pienistä kaupoista.

Kaikki eivät kuitenkaan ole olleet niin onnekkaita ja suurelle osalle vallitseva tilanne on kestämätön: kotitalo on rakennettu rekisteröimättömälle maalle ja henkilöpapereiden puuttuminen estää valtion avustusten saamisen. Nepalissa maa on lisäksi huonosti viljelyyn soveltuvaa kuten jyrkkää vuorenrinnettä, joen viertä tai muuta joutomaata. Asuinalueet kärsivät myös vuosittaisista tulvista, maanvyöryistä ja metsäpaloista.

Kolme naista työpöydän ääressä ompelukoneen ja vihkojen kanssa.

Anna lahjaksi äidille uusi ammatti, toimeentulo perheelle ja lapsille mahdollisuus käydä koulua

Entiset maaorjat, Haliayt ja Kamayiat, joiksi heitä Nepalissa kutsutaan, ovat ahkeria ja sinnikkäitä ihmisiä. Tukijoukko lahjoituksellasi annat heille koulutusta ja toimeentuloa ja vaikutat konkreettisesti perheiden ja kyläyhteisöjen hyvinvointiin. Lahjoituksella annat entisille maaorjille hyvän ja tuottavan elämän.

Toimeentulo, koulutus ja ihmisoikeudet hanketyön keskiössä

Hanketyössä tuemme entisten maaorjien oikeuksien toteutumista ja toimeentulomahdollisuuksia. Tarjoamme vapautuneille maaorjille ammattikoulutusta ja huomioimme työssä erityisesti nuoret tytöt ja pojat, jotka eivät koskaan ole päässeet virallisen koulutuksen piiriin. Tuemme naisten työllistymistä eri tavoin ja parannamme ruokaturvaa yhteisöissä. Hanketyö vahvistaa toimeentulon lisäksi yhteisöllisyyttä ja tuo ihmisten elämään uutta sisältöä.

KUA on työskennellyt Nepalin ex-maaorjien parissa ruohonjuuritasolla jo pitkään. Olemme lisäksi toimineet neuvonantajana hallitukselle ja viranomaisille vapauttamisprosesseissa vuodesta 2008 alkaen. Työmme on tuottanut merkittäviä tuloksia ja olemme voineet parantaa satojen entisten maaorjaperheiden toimeentuloa eri tavoin. Tarve avulle on kuitenkin edelleen suuri. Nepalin työtämme koordinoidaan maatoimistostamme Kathmandusta käsin.

Liity
Tukijoukkoon