Terentjeffit rakennuttivat vesijärjestelmän Mosambikiin

Terentjeffien kaivo Mosambikissa

Suurlahjoittajat Tarja ja Jorma Terentjeff rakennuttivat Mosambikin Gazaan kokonaisen vesijärjestelmän. Kylissä on ollut pitkäaikaisena haasteena merkittävä kuivuus ja tästä johtuva ruuan puute.

Kuusi keinokastelujärjestelmää ja 23 kurssia kyläkehityskomiteoille

Terentjeffien tuella rakennettiin kuusi keinokastelujärjestelmää ja kolme sadeveden keruusäiliötä, jossa kerätään talteen katolta tuleva vesi. Lisäksi rakennettiin kaksi kokonaan uutta porakaivoa ja kaksi rikkinäistä vanhaa porakaivoa korjattiin. Gazan alueelle perustettiin kolme uutta vesikomiteaa ja paikallista väkeä koulutettiin huoltamaan ja pitämään kunnossa vesijärjestelmiä.

Terentjeffien nimikkohankkeessa kyläkehitystoimikuntia on koulutettu johtamaan kyläyhteisöjen vesihankkeita ja suunnittelemaan uusia vesihuoltohankkeita sekä tekemään rahoitusanomuksia paikallishallinnolle. Hankkeen aikana pidettiin 23 kurssia kyläkehityskomiteoille kehityshankkeiden hallinnoinnista sekä anomusten tekemisestä hallitukselle. 12 jatkokoulutuskurssia on pidetty olemassa oleville vesikomiteoille, sisältäen mm. kouluttamista veden hyötykäyttöön. Lisäksi on toteutettu kuusi kyläkehityskomitean opintokäyntiä muiden kylien edistyneisiin komiteoihin.

Veden ansiosta viljely on nyt ympärivuotista

Nyt kylissä saadaan ruokaa ympäri vuoden ja kyläläisten ravitsemustilanne on parantunut. Erityisesti tällä on vaikutusta lapsiin ja heidän kehitykseensä. Kylässä viljellään nykyään marraskuussa maissia, maapähkinää ja papua sekä maaliskuussa viljellään muun muassa kassavaa.

Toivoa ei saa koskaan menettää

Tarja ja Jorma Terentjeff muistuttavat, että toivoa ei saa koskaan menettää: ”Nimikkokohteessamme mennään pienillä askelilla eteenpäin. Elintaso nousee, köyhyys väistyy ja nälänhätä poistuu. Tämä on meidän tapamme auttaa. Tämä on hyvin palkitsevaa ja on mukavaa kuulla, miten tuki on omalta osaltaan auttanut yhteisöä pääsemään eteenpäin. Me suomalaisena ymmärrämme sen, että autettavaa pitää auttaa niin, että hetken päästä osataan jo itse auttaa itseään. Yrittäjinä voimme sanoa, että mikään ei ole niin palkitsevaa kuin tunne siitä, että pärjää elämässä.”

On tärkeää säilyttää omanarvontunto köyhyydenkin keskellä
Naiset kaivolla Mosambikissa

”Olemme matkustaneet maissa joissa ei ole sellaista sosiaaliturvaa kuin Suomessa. Köyhissä maissa olemme oppineet näkemään toisen todellisuuden, sellaisen todellisuuden, mikä meille suomalaisille on hyvin kaukainen: Yhteiskunta ei tule auttamaan nälkäistä lasta, yhteiskunta ei auta vanhuksia, yhteiskunta ei näe syrjittyjä yksinhuoltajaäitejä. Mielestämme auttaminenkin pitää miettiä tarkkaan. On tärkeää antaa ihmisen säilyttää omanarvontunto köyhyydenkin keskellä. Ulkomaanapu auttaa heitä pääsemään itse jaloilleen ja auttaminen on näin kestävällä pohjalla. Se on kaiken avain.”

”Kehitysyhteistyö ei ole helppoa ja silloin kun isot, kansainväliset avustusjärjestöt toimivat avustettavissa maissa, saattaa korruptio ja halu hyötyä itsekin olla suuri. Ulkomaanapu on oikean kokoinen toimija. Maailmalla ketterä ja tehokas, ei liian suuri, jotta lahjoittaja olisi vain rahan antaja, mutta ei liian pieni, jotta avun merkitys olisi vain pisara meressä.”

”Toivomme, että muutkin suomalaiset näkevät miten kauas pienet aallot kantautuvat ja minkälainen perhosefekti saadaan aikaan, kun autetaan ihmistä auttamaan itse itseään. Tämä on se syy, minkä takia me vilpittömästi haluamme auttaa ja sysätä hyvän rattaat liikkeelle.”

Tarja ja Jorma Terentjeff

Kirkon Ulkomaanapu kiittää Tarja ja Jorma Terentjeffia tärkeistä lahjoituksista.