Psykososiaalinen tuki pelasti nepalilaisen Ramin

Opettaja huolestui, kun 14-vuotias Ram lakkasi koulussa puhumasta muiden kanssa. Hän oli aina yksin, katse maahan luotuna. Nepalissa asuvan Ramin äiti oli kuollut vuoden 2015 voimakkaassa maanjäristyksessä.

Poika oli laiha ja heikossa kunnossa, kun hän saapui koulun mielenterveystyön ohjaajan luokse. Ram nukkui huonosti, eikä hänellä ollut ruokahalua. Kotona hän vetäytyi omaan sänkyynsä ja oli ärtyisä, jos hänelle puhuttiin.

Turvaa Ram haki pitämällä lähellään hänen äidilleen kuuluneita vaatekappaleita, mutta sukulaiset piilottivat äidin vaatteet, koska toivoivat sen edistävän pojan toipumista.

Mielenterveystyön ohjaaja pyysi Ramia piirtämään. Poika piirsi kuvan naisesta tuhoutuneessa talossa ja kertoi, että se oli hänen äitinsä. Ram ja hänen isänsä pääsivät yhdessä psykologin vastaanotolle. Isää rohkaistiin tukemaan poikaa, antamaan hänelle äidin valokuva ja äidille kuuluneita vaatteita. Sekä isää että Ramia tuettiin suuren menetyksen käsittelemisessä. Hiljalleen Ram alkoi toipua ja olla taas oma itsensä niin koulussa kuin kotona.

Ram on yksi niistä lähes 20 000 lapsesta ja nuoresta, jotka osallistuivat Nepalin maanjäristysten jälkeen KUA:n järjestämiin psykososiaalisen tuen aktiviteetteihin kouluissa. Maanjäristysten jälkeen KUA rakensi Nepaliin yli 300 turvallista luokkahuonetta ja koulutti opettajia ja vanhempia tukemaan oppilaiden henkistä toipumista.

Teksti: Ulla Kärki Kuva: CMC Nepal