Paluu kotiin, jota ei enää ole

Siinä missä ennen oli koti, on nyt vain rykelmä tiiliä ja aaltopeltiä. Maatilat ovat kuihtuneet eikä koulusta ole enää jäljellä kuin seinät.

28-vuotias Grace Bayo on yksi sadoista tuhansista eteläsudanilaisista, jotka pakenivat sisällissodan väkivaltaa rajan yli Ugandaan. Nyt hän on palannut kotiin.

Paluu sodan runtelemaan maahan ei ollut helppo. Kun kaikki arvokas on ryöstetty ja koti hajotettu maan tasalle, tyhjästä aloittaminen on ainoa vaihtoehto. Vaikka pahimmat väkivaltaisuudet ovat väistyneet, ei maaseudulla monin paikoin ole vieläkään turvallista kulkea.

Maapähkinöillä lapset kouluun

Gracen onneksi Kirkon Ulkomaanapu auttoi palaajia uuteen alkuun. Saamansa tuen ansiosta Grace pystyi aloittamaan maapähkinöiden kasvatuksen ja tekemään niistä tahnaa myytäväksi. Myyntitulojen avulla hän on saanut kaksi lastaan kouluun.

Ennen sisällissotaa Grace oli ompelija. Hänellä ei vielä ole varaa ompelukoneeseen, mutta haave vanhaan ammattiin palaamisesta elää. ”Haluan jatkossa laajentaa vaatteiden myyntiin”, Grace suunnittelee. Joku päivä hän vielä haluaa ommella perinteisiä värikkäitä mekkoja.

Auta Gracen kaltaisia ahkeria äitejä tavoittelemaan unelmiaan – ryhdy kuukausilahjoittajaksi.

Apu toi itsenäisyyden

Apu menee perille

  • Kirkon Ulkomaanapu on auttanut noin tuhatta Etelä-Sudaniin palannutta uuden elämän alkuun. Tuen avulla perheet voivat esimerkiksi maksaa lasten koulumaksuja, lääkkeitä ja aloittaa oman yrityksen.

Grace näkee tulevaisuudessa paljon toivoa. ”Saamamme tuki on auttanut paljon. Niin kauan kuin on rauha, perheemme pärjää täällä.”

Vaikka vanha kotikontu on kärsinyt pahasti, Grace on silti tyytyväinen, että hän pystyi perheensä kanssa palaamaan. Pakolaisleiri Ugandassa tarjosi turvaa, mutta ei juuri muuta. ”Leirillä ei ollut mahdollisuutta ansaita tuloja, joten olimme täysin riippuvaisia avustusjärjestöistä. Täällä voimme tehdä työtä ja elättää itsemme”, Grace kertoo.

Paluumuuttajat tarvitsevat kipeästi apua saadakseen elämän syrjästä kiinni. Tee hyvä teko ja liity kuukausilahjoittajaksi nyt.

Liity
kuukausilahjoittajaksi