Painajaisesta unelmiin

Samia istui auton lavalla ja katsoi suoraan aseen piippuun. Ympärillä vihmoi armoton sade, joka peitti alleen kaiken. ”Olin niin peloissani”, Samia muistaa järkyttyneenä.

Samia oli vain 15-vuotias tyttö, kun hän joutui perheineen pakenemaan kotimaastaan Etelä-Sudanista, jossa tappamisesta ja pelosta oli tullut arkipäivää. Ennen päätöstä perhe joutui elämään piilossa kotinsa vankeina. Kapinallisia tunkeutui öisin väkivalloin naapureiden koteihin.

Pitkällä pakomatkalla ajoneuvo pysäytettiin monta kertaa, ja aseistetut miehet uhkasivat ampua jokaisen. Onneksi Samian veli pystyi lahjomaan miehet, jotta he voisivat jatkaa matkaansa. Pelko asettui Samian sydämeen asumaan.

Menneisyyden varjot haalenevat

Kun perhe saavutti Ugandan rajan, Samia uskalsi huokaista helpotuksesta. Hän oli hengissä.

Vaikka menneisyyden kauhut eivät pyyhkiydy koskaan mielestä, Ugandassa ne ovat alkaneet hiljaa haalentua. Hetki, päivä, viikko kerrallaan.

Samia pääsi palaamaan Kirkon Ulkomaanavun tukemaan kouluun vuosien tauon jälkeen. Koulun turvan ja laadukkaan opetuksen lisäksi Samia saa koulussa psykososiaalista tukea traumoihinsa.

Auta Samian kaltaisia tyttöjä saamaan elämän syrjästä kiinni – ryhdy kuukausilahjoittajaksi.

Ilmassa toivoa

Apu menee perille

  • KUA:n koulutushanke on auttanut 5000 pakolaislasta Pohjois-Ugandassa pääsemään kouluun. Hankkeessa käytetään uudenlaisia opetusmenetelmiä, kuten tabletteja. Koulussa lapset saavat psykososiaalista tukea, joka auttaa toipumaan sodan traumoista.

Nyt kolme vuotta myöhemmin Samian säkenöivästä olemuksesta on vaikea huomata hänen synkkiä kokemuksiaan. Samia on innokas ja tunnollinen opiskelija. Lähes joka ilta hän juoksee koulun viereiselle kentälle pelaamaan jalkapalloa.

Vihdoin Samia uskaltaa myös unelmoida. Hän ei halua koskaan palata Etelä-Sudaniin. Samia haaveilee sairaanhoitajan ammatista, jossa hän voisi auttaa muita.

Kuukausilahjoittajana autat Samian kaltaisia tyttöjä tavoittelemaan unelmia, jotka ansaitsevat käydä toteen. Liity kuukausilahjoittajaksi nyt.

Liity
kuukausilahjoittajaksi