Koulunkäyntiä pakolaisleirillä

19-vuotias norsunluurannikkolainen tyttö, Oliyabi Mahikan Desiree, opiskelee Kirkon Ulkomaanavun yläasteella Bahnin pakolaisleirillä Nimban maakunnassa, Liberiassa. Koulussa opiskellaan matematiikkaa, ranskaa, englantia, biologiaa, filosofiaa, liikuntaa ja muita asioita.

”Tilanne Norsunluurannikolla oli tosi huono, taloja tuhottiin. Vanhempani päättivät, että lähdemme Liberiaan pakolaisiksi. Aluksi olin eräässä kylässä, josta menin PTP-pakolaisleiriin maiden rajalla. Siellä ihmiset sanoivat, että täällä aukaistaan koulu, joten päätin tulla Bahnin leirille”, kertoo Oliyabi siitä, kuinka päätyi Bahnin leirille.

”Tämä koulu ja entinen kouluni Norsunluurannikolla ovat samankaltaisia. Kotona meillä kuitenkin oli rahaa ostaa asioita. Täällä meitä autetaan ja saamme koulupuvun ja -kirjat ilmaiseksi. Täällä minulla on ystäviä, joilta voin oppia uusia asioita.”

Koulun jälkeen Oliyabi auttaa vanhempiaan tekemällä erilaisia töitä ja hankkimalla rahaa. Hän auttaa myös aamuisin siivoamalla ja järjestämällä kotia.

”Toivon, että tulevaisuudessa pääsen jatkamaan opintojani muualle kuin Norsunluurannikolle. Haluan asua paikassa, jossa ei ole sotaa. En voi palata Norsunluunrannikolle, enkä voi käydä koulua enää siellä.  Kun tilanne on parempi, voimme ehkä palata kotiin mutta nyt meillä ei ole siellä mitään. Asiat, joita näin sodan aikana olivat niin hirveitä, että pelkään palata kotimaahani. Tällä hetkellä haluan pysyä täällä”, kertoo Oliyabi murheellisena.

”Ne merkitsivät talomme ja ryöstivät meiltä esimerkiksi rahaa ja tavaroita. Kotimme on tuhottu sodassa. Täällä ei sodita ja on rauhallista. Täällä minulla on erittäin hyvä olla. En halua palata enää. En halua jäädä Liberiaankaan mutta tällä hetkellä tällä on kaikki hyvin.”

Kirkon Ulkomaanavun yläasteen yksi haaste on vähäinen tyttöjen määrä tunneilla. Osa nuorista tytöistä on saanut lapsia, eikä toistaiseksi ole ollut mahdollista tarjota oppilaiden vauvoille päivähoitopaikkaa.

”Minulla on täällä ystävä, joka sai lapsen eikä hänellä ole enää mahdollisuutta tulla kouluun. Hän jää päivisin majaansa vauvan kanssa, koska kukaan muu ei voi huolehtia lapsesta. Monet tytöt ovat samassa tilanteessa”, Oliyabi tiivistää nuorten äitien tilanteen.

”Minulla ei ole poikaystävää, koska koulu on minulle tärkeämpi. Tulevaisuudessa haluan saada perheen. Toivon, että minusta tulee matematiikan tai englannin opettaja.”

Nykyään kaikissa kolmessa Ulkomaanvaun ylläpitämässä pakolaisleirin koulussa  on päiväkoti yläaste- ja lukioikäisten vanhempien lapsille, jotta erityisesti nuoret äidit voivat jatkaa koulunkäyntiään.