Kanat munivat toivoa ebolan jälkeen Liberiassa

”Jokainen voittaa, jos lapsesi aloittaa koulun kolmevuotiaana”, lukee liberialaisessa tienvarsijulisteessa. Baba Kiaidii halusi voittajien joukkoon; hän pääsi Naisten Pankin kanankasvatusprojektiin. Aloitukseen hän sai 30 kanaa, puolen vuoden rehut, häkkitarvikkeet ja koulutusta.

Vuoden 2014 talvella Baba Kiaidii kertoi, että kiitos kanojen hänen seitsemänlapsinen perheensä saattoi syödä kaksi ateriaa päivässä yhden sijaan. Hän kertoi myös, että nyt lapset pääsevät kouluun. Naisten Pankin kanahanke oli tuolloin Liberian suurin kananmunien tuottaja, mikä selittyi osin maan heikolla ruokaomavaraisuudella. Sitten tuli ebola. Rajat sulkeutuivat ja kananrehun tuonti hiipui. Naisia kehotettiin päästämään kanat vapauteen rehun puutteen vuoksi.

Toiveikas tarina ei silti päättynyt ebolaan, eivätkä kaikki kanat pataan. Vapauteen päästetyt kanat löysivät itse ruokansa ja uusia kumppaneita risteytyäkseen, mutta munivat vanhoihin paikkoihin. Nyt kanabisnestä kehitetään muun muassa tehostamalla rehun kasvatusta, prosessointia ja jakamista paikallisen kumppanin PNO:n (Project New Outlook) kanssa.

Teksti: Reetta Meriläinen