Iloa surun keskellä

”Tämä on niin hauskaa! Voisin keinua tässä lopun elämääni!” kuusivuotias Roshan Karki hihkuu kiikkuessaan pienessä punakeltaisessa keinussa.

Innostus ei ole ihme: Kirkon Ulkomaanavun tukemassa hätämajoituksessa Roshan on tutustunut keinuun ensimmäistä kertaa elämässään – kuten moni muukin lapsista.

Hätämajoitus on järjestetty vähäosaisten lasten ammattikoulun asuntolaan.

Keinun lisäksi Ulkomaanapu on hankkinut lahjoittajien tuella lapsille monenlaista muutakin ajanvietettä: on pieni liukumäki, kiikkulauta ja erilaisia pelejä ja piirustusvälineitä.

Lasten riemua on turha edes yrittää sanoin kuvata. Toivottavasti valokuvat heidän leikeistään välittävät lasten kiitokset suomalaisille lahjoittajille.

Hätämajoituksessa asuvat aikuiset katsovat hekin onnellisina lasten hauskanpitoa. Aikuiset kiittelevät yhteen ääneen, kuinka lelut ovat vaikuttaneet lasten mielialaan.

Aikuiset kertovat lasten olleen maanjäristyksen jälkeen apaattisia. Monet lapset kyhjöttivät vain paikoillaan ja kyselivät alati maanjäristyksestä: ”Tapahtuuko maanjäristys uudestaan? Koska se taas iskee?”

Enää lasten apatiasta ei ole merkkiäkään.

”Toivottavasti muuallekin saataisiin tällaisia lapsiystävällisiä tiloja”, eräs aikuisista sanoo.