Evodie käy koulua ilman huolta lapsesta

Kirkon Ulkomaanapu on perustanut kaksi yläkoulua Norsunluurannikon pakolaisille Liberiassa Bahnin pakolaisleirillä.

Tukeaksemme parhaiten naisia ja tyttöjä, joilla on lapsia, perustimme lasten päivähoitopaikan koulunyhteyteen syyskuussa 2013. Puoli vuotta myöhemmin on nähtävissä, että päivähoidon ansiosta useampi nuori äiti käy koulua.

24-vuotias Evodie Bloa Sehi asuu Bahnin pakolaisleirillä vanhempiensa ja vuoden ikäisen poikansa kanssa. Evodie joutui jättämään kotimaansa Norsunluurannikon levottomuuksien takia elokuusssa 2011. Reilu vuosi sitten Evodie jäi pois koulusta saatuaan lapsen. Perhe muutti Bahnin pakolaisleirille loka-marraskuussa viime vuonna, ja leirillä Evodie pääsi takaisin kouluun.

Koulun yhteydessä oleva lasten päivähoitopaikka teki kouluun palaamisen helpommaksi. ”Voin käydä koulua ilman huolta lapsesta, koska päivähoito on aivan koulun vieressä,” Evodie kertoo.

Koulua käyvien tyttöjen määrä on kasvanut tasaisesti siitä asti, kun lasten päivähoitopaikka avattiin syyskuussa. ”On hyvä, että täällä on koulu. Muuten meillä ei olisi mitään tekemistä!” Evodie kertoo nauraen.

Keskiviikkoisin Evodie käy Tyttöjen Klubissa, kuten suurin osa Bahnin yläkoulun tytöistä. ”Tyttöjen Klubi on vähän kuin perhe. Mietimme yhdessä ratkaisuja ongelmiin, ja kaikki voivat sanoa oman mielipiteensä,” hän selittää. ”Koitamme kannustaa kouluun myös niitä tyttöjä, jotka eivät tällä hetkellä käy koulua.”