Ajankohtaista
Yhteisvastuu 2019 tukee koulutusta Keniassa

Yhteisvastuukeräys 2019

Maailman pahimmilla katastrofialueilla miljoonat lapset ja nuoret ovat menettäneet lähes kaiken tutun ja turvallisen, kun he ovat joutuneet pakenemaan luonnonkatastrofeja ja konflikteja.

Hätätilanne ja pako johtavat usein koulunkäynnin keskeytymiseen. Ilman koulua, oma merkitys maailmassa on usvan peitossa. Myös muuttuneet ilmasto-olosuhteet vaikeuttavat ruuan- ja vedensaantia, minkä takia lasten pitää varhaisessa iässä auttaa perheitään selviytymään arjesta.

Yhteisvastuukeräys 2019 tukee haavoittuvassa asemassa olevien lasten ja nuorten koulunkäyntiä maailman katastrofialueilla ja Suomessa. Keräysvaroista 60 prosenttia ohjataan KUA:n työhön.

Tämän vuoden keräys kertoo tilanteesta Turkanassa, Kenian köyhimmässä maakunnassa. Lähes 88 prosenttia alueen asukkaista elää köyhyysrajan alapuolella. Turkanan alueella valtaosa ihmisistä elää kylissä, joissa ei ole sähköä tai juoksevaa vettä.

Karja on Turkanan asukkaille perinteinen vaurauden ja arvostuksen symboli, mutta kuivuuden takia valtaosa karjasta on kuollut. Vaihtoehtoisten toimeentulomahdollisuuksien löytäminen alueella ei ole helppoa ilman koulutusta. Arvioiden mukaan alueen kouluikäisistä noin 40 prosenttia ei käy koulua ja aikuiset mukaan lukien 84 prosenttia ei ole koskaan käynytkään. Kuivuus ja konfliktit ovat pakottaneet vuosituhansia vanhan paimentolaiskulttuurin sopeutumaan uuteen todellisuuteen. Perheille lasten lähettäminen kouluun on iso muutos elämäntapaan.

Keräys auttaa kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevia ihmisiä, ja tänä vuonna erityisesti nuoria. KUA tukee koulunsa keskeyttäneiden nuorten paluuta kouluun, koulujen rakentamista, pätevien opettajien kouluttamista sekä koulu- ja hygieniatarvikkeiden jakelua.

Tällä sivustolla voit tutustua Turkanan koululaisten ja heidän vanhempiensa tarinoihin. Lisää tietoa Yhteisvastuusta löydät keräyksen kotisivuilta osoitteesta yhteisvastuu.fi

Osallistu Yhteisvastuukeräykseen täällä.

Kuvia Kenian Turkanasta löydät klikkaamalla tästä.

Videot

Kulttuuri käännekohdassa

Kenian Turkanassa ilmastonmuutos kutistaa laidunmaita ja pakottaa vuosituhansia vanhan paimentolaiskulttuurin sopeutumaan uuteen todellisuuteen. David ja Aseken ovat menettäneet valtaosan eläimistään karjavarkaille ja kuivuudelle. He toivovat tyttärensä Rebeccan löytävän paremman tulevaisuuden koulutuksesta, josta he itse ovat jääneet paitsi.

Aavikon oppitunnit

Turkanan maakunta Keniassa on käännekohdassa. Ilmastonmuutos kutistaa laidunmaita ja pakottaa vuosituhansia vanhan paimentolaiskulttuurin sopeutumaan uuteen todellisuuteen. Satojatuhansia eläimiä on kuollut ja alueelle virtaa aseita sodan runtelemasta Etelä-Sudanista. Karjavarkaudet, väkivalta ja lapsiavioliitot ovat arkipäivää. Kenian köyhimmän alueen asukkaat hakevat uutta alkua koulutuksesta. Kirkon UIkomaanavun toteuttama dokumenttielokuva kertoo Alicen, Bensonin ja Rebeccan koulunkäynnistä. Perheelle lasten lähettäminen kouluun on iso muutos elämäntapaan.

Mitä kuuluu nykyään vuoden 2018 Yhteisvastuusta tutulle Alfredille?

Vuoden 2018 Yhteisvastuusta tuttu Alfred kertoo kuulumisiaan Bidibidin pakolaisasutusalueelta. Alfredilla on nykyään tuottava viljelypalsta sekä menestyvä kauppa. Katso videolta, olisitko arvannut millä kaupan tuotteilla on kovin menekki?

 

Uutiset

Ilmastonmuutos pakottaa Kenian paimentolaisperheet lähettämään tyttärensä kouluun

Koulunkäynti vaatii suuria uhrauksia Kenian köyhimmällä alueella, mutta David Edapal on vakuuttunut, että koulutus takaa hänen tyttärelleen hyvän tulevaisuuden.

Lue  koko artikkeli täällä.

Keniassa paimentolaisten lapset yöpyvät koululla maantierosvojen pelossa

Kuivuus lietsoo konflikteja Kenian köyhimmällä alueella. Vanhemmat uskovat koulutuksen olevan ainoa keino selviytyä.

Lue koko artikkeli täällä.

Koulutus on kestävintä kehitysapua – Yhteisvastuu 2019 tukee lasten ja nuorten koulutusta kotimaassa ja ulkomailla

Mahdollisuus koulutukseen on maailman katastrofialueilla lasten ja nuorten ainoa toivo paremmasta tulevaisuudesta. Opinnot luovat turvaa ja tuovat rutiineja arkeen.

– Koulutus on kestävintä kehitysapua. Kirkon Ulkomaanapu työskentelee sen eteen, että maailman köyhimmillä ihmisillä olisi mahdollisuus saada tarvitsemansa koulutus. Tuemme erityisesti lapsia, nuoria, naisia sekä vammaisten ja koulunsa keskeyttäneiden pääsyä takaisin koulun penkille. Kehitämme myös opinto-ohjausta, ammattikoulutusta ja yrittäjyyttä, KUA:n toiminnanjohtaja Jouni Hemberg sanoo.

Lue lisää siitä, miten Yhteisvastuukeräyksen tuotot käytetään