Yli 20 miljoonaa ihmistä ruoka-avun tarpeessa Itä-Afrikassa

Useat Itä-Afrikan maat kärsivät vakavasta kuivuuden aiheuttamasta ruokapulasta. Etiopiassa, Keniassa, Somaliassa, Sudanissa ja Eritreassa ainakin 20 miljoonaa ihmistä on ulkopuolisen ruoka-avun tarpeessa. Kirkon Ulkomaanapu on aloittanut avustusohjelmat ruuan ja veden toimittamiseksi kuivuusalueille.

Etiopiassa ruoka-avun varassa olevien määrä on kasvanut tämän vuoden tammikuun 4,9 miljoonasta 6,2 miljoonaan. Kirkon Ulkomaanapu aloittaa ruoka-avun jakamisen yhdessä paikallisten kumppaniensa kanssa Gambellan alueella Länsi-Etiopiassa. Vajaan 200 000 euron ohjelmalla jaetaan kuukauden ruoka-annos lähes 16 000 ihmiselle. Lisäksi Ulkomaanapu on pyytänyt ulkoministeriöltä rahoitusta Somalialueen avustusohjelmaan.

Kirkon Ulkomaanavun Etiopiassa oleva työntekijä Ben Malinen vieraili Somalialueella, joka on Etiopian pahinta nälänhätäaluetta. Alueella on satanut viime päivinä, mutta se ei ratkaise tilannetta vielä moneen kuukauteen.

”Uusi sato on vasta kuukausien päässä. Toisaalta monilta perheiltä puuttuu siemenviljaa, eivätkä he siksi pysty kylvämään. Yksi somalialueen haasteista on tällä hetkellä turvallisuuskysymys, ja siksi tarkkaa tietoa avuntarvitsijoiden todellisista määristä on vaikea saada. Avulla on nyt kiire, jotta ihmishenkien menetyksiltä vältytään”, Ben Malinen kertoo.

Etelä-Somaliassa Kirkon Ulkomaanavulla on meneillään ulkoministeriön rahoittama vesiohjelma yhteistyössä Norjan kirkon ulkomaanavun kanssa. Myös Etelä-Sudanissa Ulkomaanavulla on avustusohjelma, jota se valmistautuu laajentamaan. Keniassa Ulkomaanapu varautuu aloittamaan avustusohjelman yhteistyössä Norjan kirkon ulkomaanavun kanssa.

Itä-Afrikan alueella on kärsitty toistuvista kuivuuksista, mutta ilmastonmuutos on entisestään vaikeuttanut tilannetta. Ruokaturvaltaan heikot maat ovat erityisenhaavoittuvaisia ilmastonmuutoksen vaikutuksille. Kuivuuden lisäksi myös tulvat ovat aiheuttaneet tuhoa ja ihmishenkien menetyksiä.

Kirkon Ulkomaanapu vetoaa seurakuntiin ja yksityisiin kansalaisiin avun saamiseksi Itä-Afrikkaan. Keräystili Nordea 157230-500504, viitenumero 1669.

Lisätietoja:

Humanitaarisen avun päällikkö Maritta Niskanen-Tamiru, p. 050-390 4299
Humanitaarisen avun koordinaattori Kaisa-Leena Juvonen, p. 040-831 6586
Ilmastonmuutosasiantuntija Katri Suomi, p. 050-326 3487
Viestintäpäällikkö Maija Sankari, p. 040-559 4030