Yli 1600 kiintiöpakolaista saanut kulttuuriorientaatiota Ulkomaanavun tuella

Kulttuuriorientaation tarkoitus on antaa mahdollisimman realistinen kuva elämästä Suomessa. Kuva: Kaisa Honkala

”Minä puhun arabiaa, vähän suomea”, virkkoi sudanilainen pakolaisnainen suomeksi. Hän osallistui Egyptissä pidettyyn kulttuuriorientaatiokoulutukseen viime vuonna. Siinä Suomeen valitut kiintiöpakolaiset oppivat perustietoa Suomesta sekä kielen alkeita jo ennen saapumistaan Suomeen.

Kirkon Ulkomaanapu toteutti Maahanmuuttoviraston kulttuuriorientaatiohanketta yhdessä Diak-ammattikorkeakoulun opettajien ja Asioimistulkkikeskuksen kanssa vuosina 2013–2015. Koulutuksiin osallistui yhteensä 1643 kiintiöpakolaista muun muassa Kongon demokraattisesta tasavallasta, Syyriasta, Somaliasta ja Sudanista.

Koulutus antaa mahdollisimman realistisen kuvan elämästä Suomessa. Sen avulla pakolaiset ottavat ensimmäiset askeleet pitkällä tiellä kielen oppimiseen, työllistymiseen ja kotoutumiseen.

Varhaisessa vaiheessa saatu koulutus antaa välineitä muutoksen käsittelyyn ja lieventää kulttuurishokkia. Jokainen pääsee myös suunnittelemaan omaa tulevaisuuttaan ja työllistymistään saamiensa uusien tietojen pohjalta sekä valmistautumaan tulevaan jo ennakolta.

”Tuhannet kiitokset Suomelle, joka toivottaa meidät tervetulleeksi ja on järjestänyt tämän koulutuksen. Minä ja kaikki muutkin tässä salissa teemme parhaamme, jotta me ja lapsemme olisimme aktiivinen, positiivinen voima suomalaisessa yhteiskunnassa”, virkkoi sudanilainen perheenisä koulutuksen päätteeksi.

Kulttuuriorientaatiohanketta rahoittaa Euroopan pakolaisrahasto.

koulutus3

Kolmivuotinen koulutushanke päättyi vuoden 2015 loppuun. Tämän vuoden alusta orientaatiokoulutuksen järjestävät IOM ja Maahanmuuttovirasto.