Ylen hyvä auttaa lapsia

YLEn ja yhdeksän avustusjärjestön yhteinen, nyt jo neljättä kertaa järjestettävä Ylen Hyvä -kampanja kerää varoja Itä-Afrikan ja Etelä-Aasian lasten auttamiseksi. Kampanjan teema vuosina 2005-2007 on "Lapsi on lapsi kehitysmaassakin". Toisin sanoen: lapsella on oikeus koulutukseen, terveydenhuoltoon, ravintoon, turvalliseen elinympäristöön ja inhimillisiin elinolosuhteisiin ilman lapsityötä ja joutumista sotaan – kaikkialla maailmassa.

Kehitysmaiden köyhyys koettelee erityisesti lapsia. Joka päivä 20 000 lasta kuolee turhaan puhtaan juomaveden tai riittävän ravinnon puutteeseen tai helposti hoidettaviin sairauksiin kuten malariaan, tuberkuloosiin tai ripuliin. Aliravitsemus ja puhtaan juomaveden puutteesta aiheutuva sairastelu häiritsevät lapsen kehitystä. Köyhyys estää lasten ja erityisesti tyttöjen koulun käynnin: yli 140 miljoonaa lasta jää täysin vaille koulutusta. Köyhistä lapsista kasvaa köyhiä aikuisia: sukupolvelta toisella siirtyvän köyhyyden kierteen katkaisemiseksi on köyhyyden vähentäminen aloitettava lapsista.

Avustusvarat kanavoidaan UNICEFin ja Kirkon Ulkomaanavun kautta Eritreaan, Pelastakaa Lasten ja Suomen Lähetysseuran kautta Etiopiaan, Fida Internationalin kautta Keniaan, Plan Suomi Säätiön ja Kansainvälisen Solidaarisuussäätiön kautta Ugandaan, Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskuksen kautta Pakistaniin ja Punaisen Ristin kautta Ruandaan ja Nepaliin. Varoja käytetään erityisesti tyttöjen koulutukseen, terveydenhuoltoon, kaivojen ja vessojen rakentamiseen, hiv-aids -valistukseen ja ravitsemustilanteen parantamiseen.

Tammikuun 2005 ajan Ylen Hyvä keräsi varoja Aasian katastrofialueen jälleenrakennukseen. Otamme osaa -ohjelmien yhteydessä kerättiin yhteensä 557 739 euroa ja keräyksen nettotuotto oli 529 853 euroa. Keräysvarat kanavoidaan Ylen Hyvä -kampanjassa mukana olevien järjestöjen kautta Indonesiaan, Sri Lankaan ja Etelä-Intiaan. Indonesiassa järjestöt kunnostavat ja rakentavat kouluja ja orpokoteja. Myös Sri Lankassa järjestöt rakentavat kouluja ja lisäksi kunnostavat asuntoja sekä vesi- ja saniteettihuoltoa, järjestävät terveydenhuoltoa ja terveyskasvatusta, hoitavat uhrien henkisiä traumoja ja perustavat lastensuojelukomiteoita. Etelä-Intiassa varoja käytetään lasten toimintakeskuksien rakentamiseen ja varustamiseen sekä psykososiaalisten palvelujen antamiseen lapsille.

Vakavalla asialla, mutta ei vakavalla naamalla. Auttaminen voi olla iloinen asia.

Lokakuussa on jälleen Ylen Hyvän keräysohjelman aika. Ennätyksellisen pitkä suora lähetys YLE TV2:ssa perjantaina, 28.10. klo 18.20-24 tarjoaa koko perheelle koskettavia tarinoita, tikahduttavan hauskaa huumoria ja ensiluokkaisia viihdyttäjiä. Ensimmäistä kertaa keräysillan tapahtumia katsellaan myös seurantalähetyksessä lauantaina, 29.10. klo 19.30 alkaen, jolloin saadaan myös kuulla koko kampanjan kokonaistulos.

Keräysohjelman tekemiseen on haastettu useita YLEn ja TV2:n rautaisia ammattilaisia; lähetyksen juontajien Salla Paajasen ja Jan Anderssonin rinnalla nähdään yllätysjuontajia, Kari Mokko, Juri von Bonsdorff ja Pasi Toivonen kertovat reportaaseissaan afrikkalaisten lasten elämästä, Rita Strömmer vierailee Nepalissa ja tutut tv-kasvot ja radioäänet esiintyvät yllättävissä tilanteissa. Illan lähetyksessä on mukana myös useita maamme eturivin artisteja: Stratovarius, Humane, Laura Malmivaara, Anna Eriksson, Paula Koivuniemi, Sara Nunes, Fork, Pate Mustajärvi, Virtuoso ja Flinch viihdyttävät illan mittaan. Tahtipuikkoa kapellimestarina heiluttaa tuttuun tapaan Iiro Rantala taustallaan tietenkin Trio Töykeät ja mielenkiintoisia säveliä sähkökanteleestaan loihtii nouseva tähti, 12-vuotias Anttu Koistinen säestäjänään jazzin ja perinteet kiehtovalla tavalla kantelemusiikissaan yhdistävä Senni Eskelinen.

Studiossa käydään myös mielenkiintoisia keskusteluja illan teeman ympäriltä; vieraiksi saapuvat mm. kampanjan suojelija, tasavallan presidentti Tarja Halonen, arkkipiispa Jukka Paarma, KTV:n puheenjohtaja Tuire Santamäki-Vuori, EU:n erityisedustajana Sudanissa toimiva Pekka Haavisto ja Kenian ylängöiltä Suomen ratajuoksun piristykseksi kahdeksan vuotta sitten muuttanut, tuore satukirjailija Wilson Kirwa.

Ylen Hyvään osallistuvat useat YLEn tv-ja radiokanavat lähettämällä kampanjan teemaan liittyviä ohjelmia lokakuussa. YLE TV2:n suuren keräysillan lisäksi mm. YLE Radio Suomessa Puhelinlangat laulavat Ylen Hyvä -säveltä perjantaina, 7. lokakuuta, jolloin lähetyksen toisena juontajana on Ylen Hyvä -keräysohjelman juontaja Salla Paajanen, Terttu Lensu toimittaa viisiosaisen raporttisarjan Etiopiasta, Kysykää Ylen Hyvästä ja Kysykää Afrikasta -lähetykset antavat kuuntelijoille mahdollisuuden kysyä suoraan näkijöiltä ja kokijoilta; lisäksi aihetta käsitellään mm. Radiouutisten tuottamissa Ajantasa-lähetyksissä. Myös YLEX, YLEQ ja Radio Vega lähettävät Ylen Hyvä -aiheista ohjelmistoa. Television puolelta mukana ovat lisäksi mm. Tuu juttuun, Onnimanni, Koulu-tv ja Kirppis.

"Me suomalaiset voimme olla aidosti ylpeitä siitä, että asiamme ovat hyvin. Ei sen vuoksi pidä potea huonoa omaatuntoa, vaan iloita mahdollisuudesta auttaa muita", linjaa Ylen Hyvä -säätiön toiminnanjohtaja Riikka Kämppi. "Mekään emme halua syyllistää ihmisiä tai aiheuttaa säälin tunteita. Uskomme, että hymyllä ja huumorilla on voimakkaampi vaikutus. Lähestymme ihmisiä heidän kotisohvallaan ja tarjoamme erittäin helpon tavan osallistua. Ylen Hyvä on jokaiselle suomalaiselle annettu mahdollisuus auttaa".

www.ylenhyva.fi

Elina Ristmeri