Yhteisvastuulle lahjoitettiin avokätisesti taantumasta huolimatta

Yhteisvastuukeräyksen 2009 tuotto luovutettiin tiistaina 13. lokakuuta keräyksen suojelijalle, presidentti Tarja Haloselle. Keräyksen teema oli "Työ ja osallisuus". Kotimaassa tuettiin maahanmuuttajien työllistymistä ja ulkomaankohteena oli Bangladesh. Keräys tuotti 4 383 774 euroa.

”Tulosta voidaan pitää erinomaisena. Taantumasta ja mielipiteitä jakaneesta maahanmuuttajien työllistämisteemasta huolimatta suomalaiset lahjoittivat lähimmäisilleen taas avokätisesti”, kiittää keräyksen esimies, Lapuan piispa Simo Peura.

Kirkon Ulkomaanapu kanavoi Yhteisvastuu-tuotosta Bangladeshiin noin 700 000 euroa vuosina 2009–2011. Varoilla tuetaan Luoteis-Bangladeshin köyhimpien toimeentuloa. Kirkon Ulkomaanapu käynnistää seudulla myös kolmivuotisen Yhteisvastuu-hankkeen, jonka avulla parannetaan erityisesti ihmiskaupasta ja kotiväkivallasta kärsivien naisten ja tyttöjen toimeentuloa. 

Yhteisvastuun teema innoitti suomalaiset osallistumaan myös julkiseen keskusteluun. Yhteisvastuun Haastaennakkoluulosi.fi-sivustolla vieraili yli 40 000 kävijää, joista lähes 30 000 teki ennakkoluulotestin ja yli 9400 jätti viestin.

”Runsas palaute osoittaa, että suomalaiset ovat valmiita tarkistamaan asenteitaan. Valtaosa keskusteluun osallistuneista puolusti maahanmuuttajien työllistymistä”, Peura sanoo.

Kotimaassa keräysvaroilla työllistetään maahanmuuttajia sekä edistetään heidän työllistymistään tai työelämävalmiuksiaan. Maahanmuuttajien työllistämisessä on mukana seitsemän kirkollista yhteisöä eri puolilta Suomea.Vapaaehtoiset olivat jälleen avainasemassa

Yhteisvastuukeräykseen osallistui 40 000 vapaaehtoista. Perinteinen ovelta ovelle -listakeräys tuotti 34 prosenttia kokonaistuotosta. Lipaskeräyksen osuus oli 14 prosenttia ja kampanjatuotteiden myynti ja tapahtumat tuottivat yhteensä 28 prosenttia. Kolehdeilla ja pankkisiirroilla kerättiin 17 prosenttia tuloksesta.

Yhteisvastuukeräyksen tuotto oli suurin suhteutettuna jäsenmäärään Karijoen, Utsjoen ja Pellon seurakunnissa.

Yhteisvastuukeräys viettää ensi vuonna 60-vuotisjuhlavuottaan. Keräys käynnistyy 7. helmikuuta, ja sen tuotolla autetaan köyhiä lapsiperheitä Suomessa ja Haitissa.

Lisätietoja:
Keräysjohtaja Tapio Pajunen, p. 0400 870 041
Keräyssihteeri Ulla Pesola, p. 040 700 9902
Viestintäpäällikkö Maija Sankari, Kirkon Ulkomaanapu, p. 040 559 4030

Valtakunnalliset tulostiedot: www.yhteisvastuu.fi