Yhteisvastuukeräys 2017: suomalaiset tukivat Syyrian pakolaisia ja ihmiskaupan vastaista työtä yli kolmella miljoonalla eurolla

Vuoden 2017 Yhteisvastuuvaroilla torjutaan ihmiskauppaa ja tuetaan nuoria syyrialaisia pakolaisia.

Suomalaiset lahjoittivat Yhteisvastuukeräykselle tänä vuonna 3 058 808,95 euroa. Keräysvaroista 60 prosenttia ohjataan Kirkon Ulkomaanavun (KUA) kehitysyhteistyöhön ja katastrofiapuun.

”Kiitämme kaikkia vapaaehtoisia heidän korvaamattomasta työstään Yhteisvastuukeräyksen parissa. Kiitämme niin ikään kaikkia lahjoittajia, joiden tuki mahdollistaa paremman elämän tuhansille ihmisille maailman katastrofi- ja konfliktialueilla”, sanoo Kirkon Ulkomaanavun toiminnanjohtaja Jouni Hemberg.

Vuoden 2017 keräyksen kansainvälisenä esimerkkikohteena oli Jordania. Yhteisvastuuvaroin tuettavan avustustyön painopisteenä on työllistymistä tukeva koulutus, harrastusmahdollisuudet ja psykososiaalinen tuki noin 12−30-vuotiaille syyrialaisille pakolaisille. Kirkon Ulkomaanapu työskentelee pakolaisten kanssa sekä pakolaisleireillä että paikallisissa yhteisöissä pääkaupunki Ammanissa.

Kun pakolaisia autetaan rakentamaan elämäänsä uudelleen lähellä omaa kotiseutuaan, pienennetään samalla riskiä heidän joutumisestaan ihmiskaupan tai -salakuljetuksen uhreiksi.

Vuoden 2016 aikana yhteensä 8 400 nuorta ja lasta osallistuivat KUA:n koulutusaktiviteetteihin Jordaniassa. Yksi heistä oli 21-vuotias Fatima Hariri, joka on KUA:n Za’atarin pakolaisleirille perustetun sirkuskoulun ohjaaja. Hariri kertoo, kuinka aktiviteetit ovat kasvattaneet nuorten itseluottamusta.

”Erilaiset koulutusaktiviteetit ovat antaneet toivoa, palauttaneet nuorten innon oppia uutta ja tehneet heistä avoimempia ja sosiaalisempia”, Syyriasta Jordaniaan paennut Hariri kertoo.

Keräystilitys luovutettiin tiistaina 14.11. keräyksen suojelijalle, tasavallan presidentti Sauli Niinistölle. Tuotto jaetaan Kirkon Ulkomaanavun kehitysyhteistyön ja katastrofiavun (60 %), Monika-Naiset liitto ry:n, Pakolaisneuvonta ry:n, Pro-tukipiste ry:n ja Rikosuhripäivystyksen (yhteensä 20 %), Kirkon diakoniarahaston (10 %) sekä seurakuntien diakoniatyön (10 %) kesken.

Vuoden 2018 Yhteisvastuukeräys torjuu nälkää ja köyhyyttä. Keräys käynnistyy sunnuntaina 4.2.2018. Lisätietoja Yhteisvastuukeräyksestä osoitteesta yhteisvastuu.fi.