Yhteisvastuu torjuu nuorten yksinäisyyttä

Yhteisvastuukeräys käynnistyy sunnuntaina 6.2.2011. Lahjoituksilla autetaan yksinäisiä nuoria Suomessa ja Mosambikissa. 40 000 vapaaehtoista kautta maan lähtee liikkeelle Yhteisvastuu-tunnuksilla varustettujen lippaiden ja keräyslistojen kanssa.

Joka kymmenes suomalaisnuori on yksinäinen. Joka viidennellä yläkouluikäisellä pojalla ei ole yhtään läheistä ystävää. Mosambikissa lapset jäävät ilman aikuisen turvaa, kun aids vie perheiden vanhempia ennenaikaiseen hautaan. Mosambikilaislapsista 12 prosenttia on orpoja.

”Kaikkein pahinta on yksinäisyyden mukanaan tuoma toivottomuus”, sanoo ala- ja yläkoulussa yksinäisyydestä kärsinyt Veera Nylander.

”Eniten olisi auttanut se, että olisi ollut joku aikuinen, jolle puhua.” Nyt 18-vuotias Nylander kertoo kokemuksistaan Yhteisvastuun Yleisradiolle tuottamassa tv-dokumentissa.

”Yksinäisyys tekee nuoressa pahaa jälkeä, ellei siihen puututa ajoissa”, sanoo Yhteisvastuukeräyksen johtaja Tapio Pajunen. ”Suomalaisilla on suuri sydän ja paljon talkoohenkeä. Ei jätetä nuoria yksin. Jokainen lahjoittaja on lähimmäiselleen arkienkeli.”

Yhteisvastuuvaroin tuodaan yksinäisyydestä kärsivät nuoret entistä varhemmin avun piiriin uudenlaisen tukioppilastoiminnan, ystävävälityksen ja vertaistukiryhmien avulla. Suomessa apu tavoittaa nuoret Mannerheimin Lastensuojeluliiton, Suomen Punaisen Ristin ja Suomen Mielenterveysseuran kautta. Mosambikissa nuorille koulutetaan tukihenkilöitä, jotka auttavat heitä selviytymään arjesta. Avun toimittaa perille Kirkon Ulkomaanapu.

Keräykseen voi lahjoittaa myös puhelimitse 0600 1 7010 (10,18 e / puh. + pvm) tai 0600 1 7020 (20,12 e / puh + pvm) ja osoitteessa www.yhteisvastuu.fi.

Yhteisvastuukeräys on Suomen suurin vuosittain järjestettävä kansalaiskeräys. Se auttaa hädänalaisia Suomessa ja kehitysmaissa. Vuonna 2010 Yhteisvastuu keräsi Suomen ja Haitin köyhille lapsiperheille ennätykselliset 6,8 miljoonaa euroa.

Keräyksen suojelijana on tasavallan presidentti Tarja Halonen. Vuoden 2011 keräyksen esimiehenä toimii Tampereen hiippakunnan piispa Matti Repo.
Keräyksen avajaisjumalanpalvelus lähetetään Pirkkalan kirkosta suorana TV1:ssä sunnuntaina 6. helmikuuta kello 10. Tasavallan presidentin keräyksen avauspuhe lähetetään samalla kanavalla kello 14.55.

Lisätietoja:
Yhteisvastuun keräysjohtaja Tapio Pajunen, p. 0400 870 041 tai suunnittelija Laura Hakoköngäs, p. 0400 955 047

Apua yksinäisille ja syrjäytyneille nuorille Mosambikissa