Yhteisvastuu muistuttaa alkuperäiskansojen kohtalosta

image

Yhteisvastuukeräyksen tuotto kohentaa tänä vuonna alkuperäiskansojen ihmisoikeuksia Guatemalassa sekä saattohoitotyötä Suomessa. Keräys käynnistyy sunnuntaina 2. helmikuuta. Yhteisvastuu on Suomen suurin vuosittainen kansalaiskeräys. Keräyksen tuotosta 60 prosenttia ohjataan kansainväliseen avustustyöhön Kirkon Ulkomaanavun kautta.
Alkuperäiskansojen tilanne on Guatemalassa erittäin vaikea. Noin puolet väestöstä on maya-intiaaneja, joita syrjitään monella elämänalueella. Oikeus koulutukseen, työhön tai palveluihin toteutuu harvoin. Haavoittuvimmassa asemassa ovat naiset ja nuoret sekä maaseudun maattomat asukkaat.Syrjintä ja perinteiset käyttäytymismallit elävät sitkeässä ? myös perheiden sisällä. Koulutuksen puute, ihmisten haluttomuus osallistua yhteiskunnan toimintaan sekä naisiin kohdistuva väkivalta ovat suuria ongelmia. Yli puolet väestöstä, alkuperäisväestöstä lähes 80 prosenttia, elää köyhyysrajan alapuolella.”Itse alkuperäiskansaan kuuluvana naisena haluan rohkaista nuoria, että he voivat saavuttaa unelmansa, saada koulutusta ja työpaikan. Olen itse esimerkki siitä, että se on mahdollista”, sanoo Ruby Coy Quej, Ulkomaanavun kumppanijärjestön ADP:n (Asociación de Amigos del Desarrollo y la Paz) edustaja Guatemalassa. Coy Quej kiertää yhdessä Dora Arriola Vegan kanssa Oulun hiippakunnassa kertomassa maansa tilanteesta.Guatemala on toipumassa pitkästä, yli kolme vuosikymmentä kestäneestä sisällissodasta. Rauhansopimus allekirjoitettiin vuonna 1996. Sen jälkeen on otettu pieniä askelia eteenpäin. Toisaalta esimerkiksi maakysymyksissä jännitteet ovat viime aikoina kasvaneet. Myös rikollisjengit ovat levittäytyneet entistä vahvemmin maaseudullekin.

Kirkon Ulkomaanapu perehdyttää Guatemalassa paikallisten kumppaniensa kanssa alkuperäiskansoja ihmisoikeuksiin ja tukee naisten ja nuorten osallistumista päätöksentekoon. Työllä pyritään rakentamaan demokraattista yhteiskuntaa, jossa tulevat sukupolvet osaavat välttää eriarvoisuuteen johtavat käytännöt paremmin. Eriarvoisuuteen puuttuminen vähentää myös turvattomuutta ja rikollisuutta.

Näin voit lahjoittaa

Yhteisvastuukeräykseen voi lahjoittaa puhelimitse 0600 1 7010 (10,26 € / puh. + pvm) tai 0600 1 7020 (20,28 € / puh + pvm), tekstiviestillä lähettämällä viesti APU10 (10 €) numeroon 16588 sekä osoitteessa www.yhteisvastuu.fi.

Yhteisvastuu on lähimmäisenrakkauden kansanliike ja Suomen suurin vuosittain järjestettävä kansalaiskeräys, joka auttaa hädänalaisia syntyperään, uskontoon tai poliittiseen vakaumukseen katsomatta Suomessa ja kehitysmaissa. Keräyksen suojelijana toimii tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Keräyksen avajaisjumalanpalvelus ja Kynttilänpäivän messu lähetetään Rovaniemeltä Yle TV1:ssä su 2.2.2014 klo 10. Saarnan pitää piispa Samuel Salmi. Jumalanpalveluksessa ovat läsnä myös Yhteisvastuukeräyksen guatemalalaiset vieraat Dora Arriola Vega ja Ruby Coy Quej.

Tasavallan presidentin Sauli Niinistön keräyksen avauspuhe lähetetään Yle TV1:ssä klo 12.05.

Lisätietoja:
Yhteisvastuukeräys, Tapio Pajunen, p. 0400 870 041 tai Salla Peltonen, p. 044 288 4476, www.yhteisvastuu.fi
Kirkon Ulkomaanapu, Riikka Seppälä, p. 050 330 9747