Yhteisvastuu auttaa yksinäisiä vanhuksia

image

Yhteisvastuukeräyksen tuotolla autetaan tänä vuonna iäkkäitä. Keräys käynnistyy sunnuntaina 3.2.2013.Esimerkiksi Kambodžassa Yhteisvastuu tukee köyhien maaseutualueiden kehityshanketta, jossa kyläyhteisöjä koulutetaan monin tavoin parantamaan elinolosuhteitaan, kuten kehittämään vesi- ja jätehuoltoa, rakennustekniikkaa sekä viljelymenetelmiä. Kyläyhteisöjen vahvistuminen helpottaa vanhusten arkea.

Kambodžassa ei ole eläkejärjestelmää eikä vanhusten tukipalveluja. Selviytyäkseen vanhukset joutuvat usein työskentelemään elämänsä viimeisille metreille. Moni huolehtii yksin myös lastenlapsistaan. Erityisen vaikeaa on yksinäisillä vanhuksilla.

”Meillä vanhojen ihmisten tilanne on vaikea. He ovat täysin riippuvaisia lapsistaan. Jos aikuisilla lapsilla menee huonosti, vanhus joutuu työskentelemään tai jopa kerjäämään selvitäkseen”, kyläkehitystyöntekijä Pisith Oeuk Kambodžasta kertoo.

Keräyksen tuotosta 60 prosenttia menee Kirkon Ulkomaanavun välityksellä kehitysyhteistyöhön ja katastrofiapuun. Lopusta 20 prosenttia käytetään Suomen vanhuksiin ja 20 prosenttia kirkon ja seurakuntien tekemään yleiseen avustustyöhön.

”Lähimmäisyyttä ei voi ulkoistaa. Diakonia ei ole vain kirkon työmuoto, vaan sen pitäisi olla jokaisen kirkon jäsenen elämäntapa. Meidän täytyy kohdella vanhuksia hienovaraisesti ja kunnioittaen – kuunnella, mitä he tarvitsevat ja toimia sen mukaisesti”, vuoden 2013 Yhteisvastuukeräyksen esimies, Helsingin piispa Irja Askola muistuttaa.Näin voit lahjoittaa

Yhteisvastuukeräykseen voi lahjoittaa puhelimitse 0600 1 7010 (10,26 € / puh. + pvm) tai 0600 1 7020 (20,28 € / puh + pvm), tekstiviestillä lähettämällä viesti APU5 (5 €) tai APU10 (10 €) numeroon 16155 sekä osoitteessa yhteisvastuu.fi.

Yhteisvastuu on lähimmäisenrakkauden kansanliike ja Suomen suurin vuosittain järjestettävä kansalaiskeräys, joka auttaa hädänalaisia syntyperään, uskontoon tai poliittiseen vakaumukseen katsomatta Suomessa ja kehitysmaissa. Keräyksen suojelijana toimii tasavallan presidentti.

Keräyksen avajaisjumalanpalvelus lähetetään suorana Vantaalta Itä-Hakkilan Pyhän Annan kirkosta Yle TV1:ssä su 3.2.2012 klo 10. Jumalanpalveluksen jälkeen piispa Irja Askola ja Vantaan kaupunginjohtaja Kari Nenonen keräävät lippailla Vantaan Ikeassa noin klo 12–13. Jumalanpalveluksessa ja Ikeassa ovat mukana myös Yhteisvastuukeräyksen kambodžalaiset vieraat Savannary Sin ja Pisith Oeuk.

Tasavallan presidentin keräyksen avauspuhe lähetetään Yle TV1:ssä klo 12.00.

Lisätietoja: Yhteisvastuukeräys, Tapio Pajunen, p. 0400 870 041 tai Salla Peltonen, p. 044 288 4476, www.yhteisvastuu.fi.