Vuosia suljettuna olleen koulun aukeaminen tuo toivoa rauhasta Banguissa

Kirkon Ulkomaanavun tuella avattiin viime perjantaina pitkään suljettuna ollut Gbaya Doumbian koulu Banguissa, Keski-Afrikan tasavallan pääkaupungissa. Kaksi vuotta kiinni ollut koulu sijaitsee PK5-kaupunginosassa, joka oli erityisesti 2013-2014 yksi Keski-Afrikan väkivaltaisuuksien keskuksista. Koulun aukeaminen on pieni mutta konkreettinen askel kohti rauhaa.

”Koulun avaaminen on merkki tilanteen hitaasta normalisoitumisesta ja tasaantumisesta. Se että vanhemmilla on mahdollisuus kouluttaa lapsensa, myös sitouttaa yhteisöä rauhan ylläpitämiseen”, sanoi Ulkomaanavun toiminnanjohtaja Jouni Hemberg Banguissa.

YK:n lastenjärjestö Unicef ja Keski-Afrikan tasavallan koulutusviranomaiset ovat tukeneet vahvasti Ulkomaanavun työtä maassa. Kaikkiaan Ulkomaanavun tavoite on korjata ja kunnostaa 60-80 uutta koulua vuosittain.

”Lukuvuoden alku on tilaisuus rohkaista lapsia ja vanhempia saattamaan lapset kouluun. Koulukäyntiaste on alhainen Keski-Afrikan tasavallassa, ja erot eri alueiden välillä ovat suuria. Varsinkin tyttöjen koulunkäyntiä tulee rohkaista”, Ulkomaanavun maajohtaja Marjo Mäenpää sanoo.

”Koulutus on avainasemassa maan kehityksessä sekä rauhanomaisen yhteiselon edistämisessä eri yhteisöjen välillä.”

Pieniä askelia kohti rauhaa

Kirkon Ulkomaanavun, Uskonnollisten ja perinteisten johtajien rauhanverkoston, KAICIID-dialogikeskuksen, Islamic Relief -keskuksen ja Yhdysvaltain ulkoministeriön delegaatio tapasi Banguissa kansainvälisiä ja paikallisia kansalaisjärjestöjä.

Yhdysvaltain kansainvälisen uskonnonvapauden suurlähettiläs David Saperstein kehotti ottamaan Keski-Afrikan tasavallan muslimit ja pakenemaan joutuneet kristityt takaisin yhteiskunnan jäseniksi. Hän alleviivasi kansainvälisen oikeuden ja rauhansovittelun merkitystä tässä työssä. Lisäksi hän painotti kouluunpääsyn tärkeyttä sekä nuorten naisten pääsyä neuvottelupöytiin, kun keskustellaan maan jälleenrakentamisesta.

Delegaation vierailu oli jatkoa helmikuussa Wienissä järjestetylle tapaamiselle, jossa luotiin Keski-Afrikan muslimien välinen sopimus sekä toimintasuunnitelma rauhan edistämiseksi.

Muslimiyhteisöt korostavat erityisesti uskonnollisten johtajien kouluttamista sekä väkivaltaisuuksien vuoksi orvoiksi tai leskiksi jääneiden auttamista mahdollisimman pikaisesti.

”Vaikka askeleet ovat pieniä ja varovaisia, rauhanprosessi etenee”, Jouni Hemberg sanoo.

”Muslimi- ja kristityt yhteisöt voivat saavuttaa yhteisymmärryksen helpommin, kun uskonnolliset ja perinteiset johtajat saavat on nykyistä paremmat mahdollisuudet käyttää auktoriteettiaan rauhantyössä”, hän jatkaa.