Vuoden voimakkain hirmumyrsky tuhosi riisisadon Filippiineillä – puoli miljoonaa ihmistä kärsii supertaifuunin vaikutuksista köyhässä maassa

Kullankaivajien perheet ja sukulaiset siirtyvät turvalliselle alueelle. Supertaifuuni Mangkhut aiheutti suuria maanvyörymiä Itogonin kaupungissa Cordilleran alueella. Kaivostyölaisten pelätään jääneen mutavyöryn alle. Kuva: LEHTIKUVA / AFP

Viikonloppuna Filippiineille iskenyt taifuuni sai aikaan laajoja tuhoja. Maanantain tietojen mukaan myrsky on aiheuttanut menetyksiä yli puolelle miljoonalle ihmiselle. Tarve hätäavulle on juuri nyt kova ja apua tullaan tarvitsemaan vielä pitkään.

Kirkon Ulkomaanapu (KUA) auttaa tuhoalueilla paikallisen kumppanin Filippiinien kirkkojen neuvoston NCCP:n kautta. Se toimittaa kotinsa menettäneille hätäapuna ruokaa, hygieniatarvikkeita, huopia ja makuualustoja.

Taifuuni Mangkhut on voimakkain tänä vuonna Kaakkois-Aasiaan iskenyt hirmumyrsky ja sen vaikutusalue oli laaja. Vaikka Filippiineillä myrskyyn varauduttiin mittavin evakuoinnein ja rakennuksia suojaamalla, se aiheutti suuria tuhoja erityisesti maan pohjoisosissa. Sähköt ovat edelleen poikki monilla alueilla ja tulvavesi ja maanvyörymät tekevät liikkumisesta vaikeaa. Ainakin 66 ihmistä on menehtynyt.

KUA seuraa tilannetta tuhoalueilla Cagayanissa, Ilocosissa, Cordillerassa ja Keski-Luzonissa.

Vain osa sadosta oli saatu korjattua ennen myrskyä ja maata uhkaa nyt ruokapula. Uutistoimisto Reutersin mukaan maan viranomaiset arvioivat taifuunin tuhonneen noin 250 000 tonnia riisisatoa.

Suurilta ihmisvahingoilta vältyttiin laajojen evakuointien ansiosta. Evakuointikeskuksissa on edelleen lähes 200 000 ihmistä. He ovat täysin riippuvaisia ulkopuolisesta avusta.

”Juuri nyt suurin tarve on ruoalle, puhtaalle vedelle ja hätäaputarvikkeille. Myöhemmin tarvitaan tukea ainakin maanviljelyn uudelleen käynnistämiseen”, KUA:n humanitaarisen avun päällikkö Eija Alajarva sanoo.

KUA myönsi sunnuntaina katastrofirahastostaan 50 000 euroa taifuunista kärsineiden ihmisten auttamiseen. KUA on valmiudessa lähettämään tarvittaessa asiantuntija-apua tuhoalueille tukemaan paikallista kumppania.

Auta supertaifuunin uhreja Filippiineillä!