Vastuuviikolla järjestetään piirustuskilpailu peruspalveluiden puolustamiseksi

Palvelujen kauppaa on mahdollisuus käsitellä muun muassa piirustuskilpailussa, jonka otsikkona on "Palvelutuulella". Seurakuntien tai koulujen toivotaan järjestävän oman kilpailun sekä oman näyttelyn kilpailutöistä. Kolme parasta työtä voi lähettää Kirkon Ulkomaanapuun.

Kilpailussa on neljä sarjaa eri-ikäisille. Esimerkiksi 7-10-vuotiaiden kilpailusarjassa aiheena on piirtää, millaista elämä olisi ilman vettä, terveydenhuoltoa tai koulua. Tarkemmat osallistumisohjeet löytyvät kampanjavihkosta ja verkkosivuilta. Vastuuviikon aineisto lähetetään muun muassa seurakunnille ja uskonnonopettajille.

"Se meille ihmisille markkinatavaraa ei olla saa"

Tänä vuonna Vastuuviikon aineistossa on julkaistu ensimmäistä kertaa CD. Levy sisältää kaksi teemalaulua ja kaksi päivänavausta. Laulut muistuttavat vastuuviikon perusajatuksista. Vesi, terveyspalvelut ja koulunkäynti eivät saa olla markkinatavaraa vaan yhteiskunnan on huolehdittava ne kaikille tasapuolisesti. Yhteisestä maapallosta on tullut hölmöläisten maa, jossa toisaalla kaikkea on liikaa ja toisaalla kaikkea liian vähän.

Laulut ovat tehneet Pekka Kosonen ja Mika Nuorva; heidän lisäkseen levyllä esiintyy myös Esko Turpeinen. Päivänavaukset ovat Minna Mannertin käsialaa ja ne lukee Kukka-Maaria Kettunen.

Vastuuviikolle on avattu myös uudet verkkosivut osoitteessa www.vastuuviikko.fi. Verkkosivuilla on runsaasti tietoa peruspalvelujen kauppaan liittyvistä kysymyksistä. Sivuilla kerrotaan muun muassa, mikä on GATS ja mitä tekemistä sillä on palvelujen kanssa. Verkosta selviää myös, mitä yksittäinen kansalainen voi tehdä peruspalvelujen turvaamiseksi.

Vastuuviikon muu aineisto koostuu "Kaikki ei ole kaupan" -esitteestä, kampanjavihkosta ja julisteesta. Kampanjavihkossa on vaikuttamisohjeiden lisäksi virikkeitä Vastuuviikon toteuttamiseen seurakunnissa. Tarjolla on sekä leikkejä että aineistoja rukoushetkeen.

Vastuuviikko on Kirkon Ulkomaanavun ja Suomen ekumeenisen neuvoston kansainvälisyyskasvatuksen ja vaikuttamistoiminnan viikko. Vastuuviikko toteutetaan tänä vuonna 27. kerran.

Lisätietoja: aineiston tilaukset Kirkon Ulkomaanapu, Marjatta Saloranta, PL 185, 00161 Helsinki, p. (09) 180 2465, marjatta.saloranta@evl.fi. Aineistoa voi tilata ja kampanjavihkon sisällön voi tulostaa myös Vastuuviikon verkkosivuilla www.vastuuviikko.fi