Vastuuviikko kampanjoi oikeudenmukaisen veden puolesta

Lokakuun lopussa vietettävän Vastuuviikon keskipisteenä on tänä vuonna vesi. Erityisesti vedotaan kehitysmaiden vesihuollon puolesta ja muistutetaan kaikkien oikeudesta veteen.

Vastuuviikolla järjestetään vesiseminaari ja vesimessu. Vesiseminaari pidetään maanantaina 24.10. klo 18 Helsingissä Adams-salissa osoitteessa Erottajankatu 15-17.

Katia Cortezin lisäksi vedestä ovat puhumassa Olli-Pekka Haavisto Maan ystävistä, Jussi Raumolin Helsingin yliopiston kehitysmaatutkimuksen laitokselta sekä Ville-Veikko Hirvelä Kansalaisten maailmannäyttämöstä.

Viikon päätteeksi vietetään sunnuntaina 30.10. klo 10 Helsingin tuomiokirkossa Vastuuviikon vesimessua. Kirkkokahveilla messun jälkeen Nicaraguan vesitilanteesta kertoo pastori Cortez. Messua järjestämässä on Kirkon Ulkomaanavun nuorisoverkosto Changemaker.

Katia Cortez vierailee ennen Vastuuviikkoa ja sen aikana eri puolilla maata seurakunnissa ja kouluissa.

Viikon yleisteemana on "Ei kaupan – Inte till salu".

Vetoomus reilun vesipolitiikan puolesta

Vastuuviikolla voi vaikuttaa keräämällä nimiä tai allekirjoittamalla vetoomuksen, joka luovutetaan marraskuun lopussa ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Mari Kiviniemelle.

Vetoomuksessa vaaditaan muun muassa, että Suomi vastustaa politiikassaan kehitysmaiden veden muuttamista voiton tavoittelun välineeksi. Samalla vedotaan, että Suomi asettaisi vesihuollon tärkeälle sijalle kehitysyhteistyössään ja nostaisi kehitysyhteistyömäärärahansa 0,7 prosenttiin bruttokansantulosta. Suomen toivotaan myös toimivan sen puolesta, että vesi poistetaan maailman kauppajärjestön palvelukaupan yleissopimuksen piiristä.

Vetoomusta voi tilata Kirkon Ulkomaanavusta ja sen voi allekirjoittaa myös Vastuuviikon verkkosivuilla osoitteessa www.vastuuviikko.fi. Lokakuun alkuun mennessä vetoomuksen oli allekirjoittanut verkossa lähes 1 500 ihmistä.

Vesi on ihmisoikeus

Vesi on kaiken elämän ja kehityksen edellytys. Vesi on ihmisoikeus, mutta kansainvälisen kaupan rakenteiden muuttumisen myötä siitä on tullut kaupankäynnin kohde, johon köyhimmillä ei monin paikoin ole varaa.

Vettä on maapallolla periaatteessa riittävästi kaikille, mutta se ei ole kaikkien ulottuvilla. Vedenpuutetta voi aiheuttaa kuivuus tai veden saastuminen. Joissakin maissa vesi ei ole köyhimpien ulottuvilla, koska vesihuolto on yksityistetty. Yksityistämisen taustalla puolestaan on usein kehitysmaiden velkaantuminen. Maat yksityistävät vesivarojaan saadakseen kansainvälistä luottoa.

Vastuuviikko on Kirkon Ulkomaanavun ja Suomen ekumeenisen neuvoston yhteinen kansainvälisen vaikuttamistoiminnan viikko. (KT 3.10.2005 kh)

Lisätietoja: www.vastuuviikko.fi

Kirkon Ulkomaanapu/Elina Huhta, puh. (09) 180 2373, elina.huhta@evl.fi ja Suomen ekumeeninen neuvosto/Sanna Ylä-Jussila, puh. (09) 180 2369, sanna.yla-jussila@ekumenia.fi
Vastuuviikon aineistot löytyvät verkkosivuilta tai tilaukset: Kirsti Ipatti, puh. (09) 180 2427, kirsti.ipatti@evl.fi