Vastuuta tsunamiuhreista on kannettava vuosia

"Viime tapaninpäivän tsunamin uhrit tarvitsevat apua vielä useiden vuosien ajan. Suurin osa jälleenrakennuksesta on vielä tekemättä. Ihmiset asuvat teltoissa tai joukkomajoituksessa, iso osa tiestöstä on kunnostamatta eikä perheillä ole toimeentulomahdollisuuksia. Monet avustusjärjestöt ovat kuitenkin jo poistuneet alueelta. Kirkon Ulkomaanapu on sitoutunut toimimaan alueella ainakin vuoden 2007 loppuun saakka", toiminnanjohtaja Antti Pentikäinen kertoo.

Kirkon Ulkomaanapu avustaa tsunamin uhreja Indonesiassa, Intiassa ja Sri Lankalla. Avustustyöllä on saatu aikaan merkittäviä tuloksia. Uhrien henkiinjäämisen kannalta olennaista oli paikallisten toimijoiden kuten KUA:n yhteistyökumppaneiden välittömästi antama apu. Loukkaantuneet saivat ensiavun ja kaikille selviytyneille järjestettiin juomavettä ja ruokaa.

"Kirkon Ulkomaanapu luottaa avustustyössä paikallisiin kumppaneihin. Nopeuden lisäksi he tuntevat olosuhteet ja kielen ja osaavat toimia parhaiten paikallisen väestön kanssa. Lisäksi etuna on avustustyön kustannustehokkuus", Antti Pentikäinen kertoo.

Vettä ja asuntoja

Hätäavun jälkeen Kirkon Ulkomaanavun päähanke on ollut puhtaan veden järjestäminen Indonesian Acehissa. Jakartassa on Kirkon Ulkomaanavun lähettämänä työntekijänä apua koordinoinut Hannele Kankuri.

Tämän hetken suurin haaste on talojen jälleenrakennus sekä toimeentulomahdollisuuksien kehittäminen. Tämä työ tulee kestämään vielä useiden vuosien ajan ja sitä koordinoi Indonesian valtio.

Kirkon Ulkomaanapu sai tsunamin avustustyöhön yhteensä 4,4 miljoonaa euroa yksityislahjoituksina, seurakunnilta ja ulkoministeriöltä. Tämän vuoden loppuun mennessä varoista on käytetty 2,2 miljoonaa euroa. Loput varoista on tarkoitus käyttää vuosina 2006 ja 2007 jälleenrakennustyön jatkamiseen.

"Kiitämme suomalaisia heidän antamastaan avusta ja sitoudumme viemään avun perille uhrien kannalta mahdollisimman hyödyllisellä tavalla", Antti Pentikäinen korostaa.

Lisätietoa Kirkon Ulkomaanavun avustustyöstä tsunamialueella:
Toiminnanjohtaja Antti Pentikäinen, p. 040-531 3514
Humanitaarisen avun päällikkö Helena Manninen-Visuri p. (09) 1802 386 tai 040-766 3542
Kirkon Ulkomaanavun hallituksen jäsen Pär Stenbäck p. 050-5252060 Stenbäck tutustui KUA:n avustustyöhön Indonesiassa tänä syksynä.
Indonesiassa avustustyön koordinaattorina toiminut Hannele Kankuri palaa Suomeen 21.12. Hän on toimittajien tavattavissa paluunsa jälkeen. Haastattelupyynnöt Kirkon Ulkomaanavun tiedotukseen, Maija Sankari, p. (09) 1802 295 tai 040-559 4030, maija.sankari@evl.fi

Tiedotusvälineille: Kuvia avustustyöstä tsunamialueella

1. Indonesia talo rakenteilla

KUA:n tuella on annettu rakennusmateriaalia talojen korjaajille, asuintalojen piirustuksia ja korjaustöiden neuvontaa. (Kirkon Ulkomaanapu / ACT)

2. Indonesia vesisäiliö

KUA tukee Indonesiassa Norjan kirkon ulkomaanavun vesi- ja sanitaatio-ohjelmaa, johon se on saanut ulkoministeriöltä tukea miljoona euroa. "Otamme vettä putkiloon joka päivä ja katsomme. kuinka sameaa vesi on. Veden laatu vaihtelee päivittäin", kertoo Norjan kirkon ulkomaanavun vesiasiantuntija Bjorn Monsen. (Kirkon Ulkomaanapu / Petteri Kokkonen)

3. Indonesia vesiauto

KUA tukee Indonesiassa Norjan kirkon ulkomaanavun vesi- ja sanitaatio-ohjelmaa, johon se on saanut ulkoministeriöltä tukea miljoona euroa. Vedenpuhdistusyksikön vesisäiliöistä puhdas vesi siirretään letkulla kuorma-auton lavan muoviseen vesipatjaan. Sitten kuorma-auto lähtee jakamaan vettä kylille. (Kirkon Ulkomaanapu / Petteri Kokkonen)

4. Indonesia kaivolla

KUA tukee Indonesiassa Norjan kirkon ulkomaanavun vesi- ja sanitaatio-ohjelmaa, johon se on saanut ulkoministeriöltä tukea miljoona euroa. (Kirkon Ulkomaanapu / Petteri Kokkonen)

5. Indonesia terveysasema

Kirkon Ulkomaanavun indonesialainen yhteistyökumppani YEU (YAKKKUM Emergency Unit) on erikoistunut terveydenhuoltoon ja ensiapuun. YEU toimii Acehissa kylissä ja kaupungeissa ja sillä on myös liikkuvia klinikoita. (Kirkon Ulkomaanapu / ACT)

6. Intia kalastusveneet (Kirkon Ulkomaanapu / ACT)

KUA:n tuella 100 kalastajakuntaa on saanut veneen ja tukipaketin kalastuksen uudelleen aloittamiseksi.

7. Sri Lanka ompelukone

Kirkon Ulkomaanavun tuella on tsunamin uhreille myös annettu koulutusta uusien toimeentulomahdollisuuksien kehittämiseksi. (Kirkon Ulkomaanapu / ACT)