Väkivaltaisuudet leviävät Keski-Afrikan tasavallassa – Ulkomaanavun hankkeet keskeytetty toistaiseksi

Yli 40 ihmistä on kuollut ja yli sata loukkaantunut Keski-Afrikan tasavallassa kärjistyneissä levottomuuksissa. Kuva: Ville Asikainen

Väkivaltaisuudet Keski-Afrikan tasavallassa ovat kärjistyneet viime viikonlopusta lähtien. Kirkon Ulkomaanavun toimisto maan pääkaupungissa Banguissa on suljettu. Henkilökunta on muuttanut turvallisiin tiloihin Banguissa, ja työtä jatketaan sieltä mahdollisuuksien mukaan.

”Olemme kuulleet tulitusta, räjähdyksiä ja muita taistelun ääniä öisin lauantaista lähtien. Tänään keskiviikkona tulitus alkoi keskipäivän aikoihin”, Ulkomaanavun Keski-Afrikan tasavallan maajohtaja Loredana Usai kertoo Banguista.

Väkivaltaisuudet ovat pahimmat noin puoleentoista vuoteen. Keskiviikkoon mennessä eri lähteiden mukaan yli 40 ihmistä oli kuollut ja yli sata loukkaantunut. Lisäksi maanantaina yli 500 vankia pakeni vankilasta.

Keskiviikkona ja torstaina väkivaltaisuudet ja ammuskelu ovat keskittyneet erityisesti lentokentän lähelle.

Usain mukaan tunnelma on Keski-Afrikan tasavallassa ollut poikkeuksellisen jännitteinen jo muutaman viikon ajan.

”Ilmapiiri on ollut sellainen, että väkivalta voi purkautua koska tahansa. Tästä on ollut merkkejä myös Banguin ulkopuolella”, hän kuvailee.

Koulut ja sairaalat ryöstelyn kohteena

Levottomuudet saivat alkunsa lauantaina, kun muslimitaustainen taksinkuljettaja löydettiin ilmeisesti kuoliaaksi pahoinpideltynä Banguin lentokentän lähellä.

”Banguin muslimialueiden joukot järjestäytyivät löydön jälkeen nopeasti. He polttivat lähialueen taloja ja hyökkäsivät julkisiin tiloihin”, Usai kertoo.

Nyt pelätään koston kierrettä. Joillakin radiokanavilla on maanantaista alkaen julkisesti kehotettu ihmisiä järjestyksen rikkomiseen ja rauhan häiritsemiseen. Myös YK:n ylläpitämiin tiloihin ja YK:n työntekijöiden koteihin on hyökätty.

”Koulut, julkiset laitokset ja terveyskeskukset ovat olleet viikonlopusta lähtien jatkuvan ryöstelyn kohteena. Kadut ovat tyhjät eikä markkinoilla ei ole ruuan myyjiä”, Usai kuvailee.

Viime talven aikana tyhjenemään päin olleet pakolaisleirit ovat alkaneet kärjistyneen väkivallan ja pelon seurauksena täyttyä uudelleen.

”Esimerkiksi MPkon leiriä Banguissa oltiin jo sulkemassa. Nyt siellä on 10 000 asukasta, joidenkin huhujen mukaan jopa lähes 27 000”, Usai kertoo.

Kirkon Ulkomaanavun hankkeet Keski-Afrikan tasavallassa on keskeytetty toistaiseksi. Henkilökunta on siirtynyt turvalliseen paikkaan Banguissa. Poikkeuksena on Berbaratin alue, jolla työ yhä jatkuu. Berbaratissa on yksi lähetetty työntekijä.

Edellisen konfliktin jäljet yhä näkyvillä

Keski-Afrikan tasavallassa edelliset laajat taistelut puhkesivat noin kaksi vuotta sitten, ja pahin väkivalta kesti vuoden 2014 kevääseen asti. Vähintään 5000 ihmistä kuoli jopa etnisen puhdistuksen kaltaiseksi laajenneessa sisällissodassa ja yli 800 000 joutui jättämään kotinsa.

Nyt edellisen konfliktin osapuolet Ex-seleka ja Anti-balaka ovat kokoamassa joukkojaan.

”Anti-balaka-taistelijoita on kokoontunut Banguin edustalle maanantaista lähtien. Täällä huhutaan, että joukot aikoisivat valloittaa presidentin palatsin. Myös Ex-selekan joukkojen kerrotaan lähestyvät Banguita pohjoisesta, mutta tietoa on tällä hetkellä vaikea vahvistaa”, Usai kertoo.

Usain mukaan Keski-Afrikan tasavallassa oli suhteellisen rauhallista toukokuun lopulle asti. Sen jälkeen varkauksien ja väkivaltaisuuksien määrä on koko ajan hitaasti kasvanut ja syksyllä vielä entisestään lisääntynyt.

”Mutta emme odottaneet, että tilanne voisi räjähtää tällä tavalla vain parissa päivässä, kuten nyt kävi”, Usai sanoo.

”Ihmiset ovat odottaneet loka-marraskuulle suunniteltuja vaaleja. Moni on sitä mieltä, että ne tuovat joko rauhan tai palauttavat täysimittaiset taistelut. Siksi vaaleihin on valmistauduttu huolella. Keski-Afrikan tasavallan asukkaat kaipaavat rauhaa ja ovat väsyneet taisteluihin ja niihin kiihottamiseen.”

Päivitetty 1.10. klo 11.29

Teksti: Satu Helin