Etelä-Sudan rauhoittumassa ­– Ulkomaanavun työntekijät turvassa

Rajut väkivaltaisuudet Etelä-Sudanin pääkaupungissa Jubassa ovat rauhoittumassa, toteaa maassa työskentelevä Kirkon Ulkomaanavun humanitaarisen avun koordinaattori Oskari Rantala.

”Lentokenttä on avattu liikenteelle, ja muun muassa amerikkalaiset evakuoivat väkeään. Maanteitse Jubasta pakenevat suuntaavat Ugandan puolelle”, kertoo Rantala.

Taistelut Jubassa alkoivat maanantain vastaisena yönä, kun presidentti Salva Kiir syytti entisen varapresidentin Riek Macharin joukkoja vallankaappausyrityksestä. Machar ja Kiir edustavat eri etnisiä ryhmiä, ja heidän joukkonsa taistelivat toisiaan vastaan Sudanin sisällissodassa.

YK:n arvion mukaan taisteluissa on alkuviikon aikana kuollut 400 ihmistä. Loukkaantuneita on arvioiden mukaan 800. YK:n suojissa on noin 20 000 ihmistä.

YK tarvitsee paikan päällä pikaista apua ruoka- ja vesitoimituksissa voidakseen auttaa suojaa hakeneita ihmisiä. Maassa on 8000 rauhanturvaajaa tai sotilasta sekä kaksi isoa YK:n tukikohtaa.

”Tilanne on ollut jännittynyt kesästä saakka, kun hallitus erotettiin. Näin rajuja yhteenottoja emme osanneet kuitenkaan odottaa Jubassa. Enemmän olemme pelänneet, että eri puolilla maata puhkeaa levottomuuksia, taustoittaa Rantala, joka itse poistui maasta viikonloppuna.

Keskiviikkona ihmiset uskalsivat jo jonkun verran liikkua kadulla ja täydentää ruoka- ja vesivarastojaan.

Ulkomaanavulla ei evakuointitarvetta

Ulkomaanavun paikalliset työntekijät ovat turvassa ja seuraavat annettuja turvallisuusohjeita.

”Olemme olleet yhteydessä kaikkiin työntekijöihimme, eikä meillä ole evakuointitarpeita. Meillä ei ole tällä hetkellä maassa yhtään ulkomaalaista työntekijää. Paikallisiin työntekijöihimme olemme jatkuvasti yhteydessä”, kertoo Ulkomaanavun kansainvälisen työn johtaja Tomi Järvinen.

Etelä-Sudanin itsenäistymisestä on kulunut kaksi ja puoli vuotta. Kirkon Ulkomaanapu toimii usein kaikkien hauraimmissa valtioissa heikoimmissa olevien ihmisten olojen parantamiseksi.

”Olemme tässä tehneet tietoisen valinnan. Se antaa meille mahdollisuuden pysyä ajan tasalla, jotta osaamme vastata tarpeisiin. Olemme huomanneet, että läsnäolostamme syntyy lisäarvoa ja olemme tarpeellisia. Turvallisuus on kuitenkin otettava huomioon”, Järvinen sanoo.

Ulkomaanapu tukee Etelä-Sudanissa paluumuuttajien ja viljelijöiden maanviljelyn uudelleen aloittamista. Toisessa hankkeessaan Ulkomaanapu tukee 30 opettajan kouluttamista paikallisessa opettajankoulutuslaitoksessa, rakentaa tilapäiskouluja sekä tukee alakoulujen rauhankasvatusta.

Työn alla on myös rauhansovitteluohjelman suunnittelu. Maassa tehdään kehitysyhteistyön lisäksi Ulkomaanvun rahoittamaa humanitaarista työtä.

Lisätietoja:

Oskari Rantala, humanitaarisen avun koordinaattori, +358 40 167 6054
Hilkka Hyrkkö, viestinnän asiantuntija (Itä- ja eteläisen Afrikan toimisto), +254 71 622 3780