Kouluvuosi mitätöity. Ulkomaanapu palasi Keski-Afrikkaan tukemaan lasten oppimista

Rajujen konfliktien runtelemassa Keski-Afrikan tasavallassa koulut on suljettu. Hallitus on julistanut kouluvuoden mitätöidyksi. Maahan työskentelemään palannut Kirkon Ulkomaanapu pitää kuitenkin yllä koulutusta perustamalla tilapäisiä oppimis- ja viriketoimintapaikkoja lapsille ja nuorille.

”Olemme kartoittaneet tilannetta pääkaupungissa. Valitsemme Banguista yksi tai kaksi evakkoleiriä, joihin suunnittelemme tilapäisiä oppimispaikkoja. Näyttää siltä, ettei meidän tarvitse rakentaa tiloja, vaan todennäköisesti voimme käyttää leirien sisällä jo olevia koulurakennuksia”, kertoo Ulkomaanavun humanitaarisen tiimin johtaja Elina Hakkarainen Banguista.
Hakkarainen palasi Keski-Afrikkaan runsas viikko sitten. Hänen tiimiinsä kuuluu nyt kolme ulkomaalaista lähetettyä työntekijää ja kuusi paikallista työntekijää, joilla on sosiaali- ja koulutusalan osaamista.Ulkomaanapu hankkii väliaikaisiin oppimistiloihin koulutarvikkeita, kuten kyniä, lehtiöitä ja koulureppuja. Sen sijaan suunniteltu koulujen korjaustyö maan kaakkoisosissa Bouarissa päässee alkamaan vasta muutaman kuukauden kuluttua.”Tilanne Bouarissa on tällä hetkellä hyvä, mutta partnerimme mukaan tilanne voi muuttua. Materiaalikuljetusten järjestäminen on lisäksi juuri nyt vielä hankalaa”, Hakkarainen toteaa.
Evakkoleireillä surkeat olot
Maan rajoilla noin 600 tavararekkaa odottaa pääsyä maahan. Eilen torstaina rajojen yli pääsi 121 raskasta kuljetusta. Banguista, jossa tilanne on ollut väkivaltaisin, saa edelleen ruokaa, mutta hinnat ovat nousseet vuoden vaihteesta.
Eilen torstaina rajojen yli pääsi 121 raskasta kuljetusta. Banguista, jossa tilanne on ollut väkivaltaisin, saa edelleen ruokaa, mutta hinnat ovat nousseet vuoden vaihteesta.

”Eilen en löytänyt mistään sokeria. Ne, joilla on rahaa, saavat vielä ruokaa kaupoista. Sen sijaan köyhät elättävät perheitään viljelemällä maata”, Elina Hakkarainen kertoo.

Banguissa on noin 69 erikokoista tilapäistä evakkoleiriä. Leirien väkimäärä on vähentynyt, mutta olot leireillä ovat surkeat. Esimerkiksi vessoja tai edes vettä ei ole tarpeeksi.

Leireillä oli vuoden alussa noin 500 000 ihmistä, nyt noin 288 000. Ihmiset ovat palanneet koteihinsa, ja tilanne Banguin kaduilla näyttää lähestulkoon normaalilta. Katukuvaan ovat palanneet myös naiset ja lapset.

Hallitus on lähettänyt Banguin kaduille lisää poliiseja. Sen sijaan muslimikapinallisten Sélékan joukkoja ei juuri näy, koska heidät on ajettu maasta.

”Turvallisuustilanne ei ole hyvä, mutta fyysistä uhkaa avustusjärjestöt eivät koe. Sen sijaan autokaappaukset ovat yleisiä. Mitä vain voi tapahtua”, Hakkarainen tiivistää.

”Keski-Afrikka ei ole ollut turvallinen paikka ennenkään. Sitä se ei ole nyt, eikä tulevaisuudessa. Silti en vieläkään puhuisi etnisistä puhdistuksista.”

Lisätietoja:
Elina Hakkarainen, humanitaarisen tiimin johtaja (Keski-Afrikan tasavalta), puh. +236 722 13965 tai +358 40 630 1465 tai
Eeva Suhonen, tiedottaja, puh: +358 400 103286