Ulkomaanapu palasi Jubaan – Etelä-Sudanissa evakkoja jo yli puoli miljoonaa

Etelä-Sudanin jo ennestään vakava humanitaarinen kriisi syvenee sodan vuoksi. Apua tarvitsevia oli vuoden vaihteessa jo 4,4 miljoonaa. Joulukuussa puhjenneiden levottomuuksien vuoksi evakkoja on tällä hetkellä yli puoli miljoonaa. Sota ei kuitenkaan juuri nyt näy maan pääkaupungissa Jubassa.”Tilanne täällä Jubassa vaikuttaa jopa pelottavan rauhalliselta”, kuvaa Kirkon Ulkomaanavun maajohtaja Oskari Rantala, joka palasi tiistaina työpaikalleen Etelä-Sudaniin.

”Sotilaita on katukuvassa jopa vähemmän kuin juhlallisuuksien tai valtiollisten vierailujen aikana. Toisaalta näyttää, että uusia miehiä pestataan koko ajan armeijan palvelukseen”, Rantala kertoo.

Taistelut jatkuvat kuitenkin eri puolilla maata. YK:n humanitaarisen avun järjestön (OCHA) mukaan yhteenottoja on ollut alkuviikosta Keskisessä Ekvatoriassa, Jubasta Boriin vievän tien varressa, Baliet´n maakunnassa sekä Malakalissa Ylä-Niilin osavaltiossa.

Ensin tulvat, nyt sota

Humanitaarinen tilanne on Etelä-Sudanissa huonontunut merkittävästi sen jälkeen, kun konflikti leimahti joulukuun puolivälissä.

”Täällä arvioidaan olevan jo liki puoli miljoonaa maan sisäistä pakolaista. Lisäksi on raportoitu, että yli 70 000 kansalaista on lähtenyt rajojen yli pakolaisiksi naapurimaihin”, Rantala raportoi. Luvut ovat huomattavasti suurempia kuin aiemmin julkisuudessa on kerrottu.

Rantalan mukaan Etelä-Sudanin humanitaarinen tilanne oli erittäin vaikea jo ennen väkivaltaisuuksien puhkeamista.

Elokuussa alkaneet rankkasateet ja niiden aiheuttamat tulvat vaikeuttivat elämää jopa seitsemässä osavaltiossa. Ihmiset menettivät kotejaan, ruokavarasojaan ja kotieläimiään. Tulvan uhreja on arviolta 350 000.

Humanitaarisen avun tarpeessa olevia henkilöitä arvioitiin olevan Etelä- Sudanissa viime vuoden lopussa yhteensä 4,4 miljoonaa.

Kirkon Ulkomaanapu miettii parhaillaan, miten lisätä humanitaarisen avun hankkeita Etelä-Sudanissa.

”Apu suunnataan kaikkein vaikeimmassa asemassa olevien, etenkin lasten ja nuorten, auttamiseen. Suurin ongelma on avun perille saaminen huonossa turvallisuustilanteessa”, Oskari Rantala kuvaa.

Monet evakot ovat alueilla, joissa yhä käydään taisteluja.

Ulkomaanapu tukee rauhanneuvotteluja

Kirkon Ulkomaanapu osallistuu Etelä-Sudanin rauhan rakentamiseen. Tukea annetaan myös Afrikan kirkkojen neuvoston Etelä-Sudanin erityislähettilään Samuel Kobian työlle.

Kobia oli avustajineen viime viikolla Etelä-Sudanissa. Hän tapasi muun muassa Etelä-Sudanin kirkkojen neuvoston edustajia, jotka olivat juuri keskustelleet presidentti Salva Kiirin kanssa. Kobia pitää tilannetta huolestuttavana ja näkee, että kestävän ratkaisun löytyminen vaatii erittäin paljon työtä.

Taistelut Jubassa johtuvat presidentti Kiirin ja entisen varapresidentin Riek Macharin välisistä jännitteistä. Kiir ja Machar edustavat eri etnisiä ryhmiä. Heidän joukkonsa taistelivat vastakkain jo Sudanin sisällissodassa.

Lisätietoja:
Oskari Rantala, Etelä-Sudanin maajohtaja, Juba: +211 95 4894574 tai +358 40 1676054
Hilkka Hyrkkö, viestinnän asiantuntija, Nairobi: +254 716223780