Ulkomaanapu kouluttaa lapsia Myanmarissa EU:n rauhanprojektin tuella

Euroopan Unionin Lasten rauhanprojekti (EU Children of Peace) on myöntänyt Kirkon Ulkomaanavulle 480 000 euroa lasten kouluttamiseen Myanmarissa.Arvioiden mukaan noin 28 miljoonaa lasta jäi vuonna 2011 ilman perusopetusta konflikteista kärsivissä maissa. Ilman koulutuksen tarjoamaa perusturvaa lapset ovat konfliktimaissa vaarassa joutua lapsisotilaiksi, seksuaalisesti hyväksikäytetyiksi tai lapsityövoimaksi.

Ulkomaanapu on valinnut koulutukseen 7 320 lasta Myanmarin sisäisiltä evakkoleireiltä, jonne Rakhinen alueen ihmiset ovat paenneet etnisiä väkivaltaisuuksia. Väliaikaisissa kouluissa lapset saavat peruskouluopetusta. Lisäksi he voivat osallistua ammatilliseen koulutukseen tai kielten opetukseen.

”Koulunkäynti mahdollistaa arjen ja rutiinit, jotka jo sinällään vakauttavat lasten ja yhteisöjen elämää. Hankkeessa etsitään myös keinoja ja mahdollisuuksia rauhaan ja sovintoon”, toteaa Kirkon Ulkomaanavun Oikeus koulutukseen –teemakoordinaattori Minna Peltola.

Evakkoleireille rakennetaan väliaikaisia koulurakennuksia.

Tukea myös opettajille ja vanhemmille

Koulutus suunnataan 3-17 –vuotiaille lapsille. Tähän ryhmään kuuluu 60 prosenttia evakkoleirin asukkaista. Koulutusohjelma tukee myös noin 15 500 muuta leirin asukasta, kuten opettajia ja vanhempia.

Euroopan Unioni sai Nobelin rauhapalkinnon vuonna 2012. Osa palkintorahasta on kanavoitu lasten parissa tehtävään rauhantyöhön. EU on tuplannut lapsiin ja kouluihin liittyvään rauhantyöhön käytettävän budjetin neljään miljoonaan euroon vuonna 2013.

Ulkomaanavun saama projektirahoitus on osa suurempaa kokonaisuutta, jossa 80 000 tyttöä ja poikaa hyötyy humanitaarisesta työstä.

EU-rahoituksen lisäksi Ulkomaanapu käyttää koulutushankkeeseen lahjoitusvaroistaan 130 000 euroa.

Lisätietoja:

Minna Peltola, teemakoordinaattori (oikeus koulutukseen), puh. 040 739 5612
Kaarina Nieminen, aluevastaava (Aasia), puh. 040 540 5541
Eeva Suhonen, tiedottaja, puh. 0400 103 286