Ulkomaanapu käynnisti ruuan jakelun Etelä-Sudanissa

Kirkon Ulkomaanapu on päässyt aloittamaan ruoka-avun jakamisen Etelä-Sudanin Western Equatoria -osavaltiossa, Mundrin maakunnassa.  Ruokaa jaetaan kolmen kuukauden ajan noin 12 000 maan sisäiselle pakolaiselle.

Etelä-Sudaniassa on meneillään maailman pahin ruokakriisi.  Viime joulukuussa uudelleen leimahtaneet väkivaltaisuudet ovat ajaneet pakosalle yli puolitoista miljoonaa ihmistä. Viljely on käynyt monin paikoin mahdottomaksi, ja kolme miljoonaa eteläsudanilaista on akuutin ruoka-avun tarpeessa. Ainoa keino auttaa on toimittaa ihmisille ruokaa nyt.

Ulkomaanapu aloitti perusruoka-aineiden – maissijauhon, papujen, öljyn, suolan ja sokerin – jakelun viime viikon lopussa Amadissa, Mundrin maakunnassa, Western Equatoriassa. Paikalla on seitsemän hengen avustusryhmä. Runsaat sateet ovat viivyttäneet jakelun aloittamista, ja tehneet suuren osan maasta kulkukelvottomaksi.

”Ruoka-apu ajetaan ensin rekoilla mahdollisimman lähelle asutusta ja sitten edelleen pienillä lava-autoilla pakolaisten luo. Maansisäiset pakolaiset ovat asettuneet paikallisen asutuksen sekaan. Heitä tulee koko ajan lisää. Jakelu aloitettiin Amadissa paikallisviranomaisten toivomuksesta. Tilanne on hälyttävä”, kertoo Kirkon Ulkomaanavun maajohtaja Kalim Ul Masih Etelä-Sudanin pääkaupungista Jubasta.

”Etelä-Sudan on täysin ulkopuolisen avun varassa. Ruokatilanne on erittäin huolestuttava, sillä poliittinen konflikti ja väkivaltaisuudet jatkuvat maassa edelleen.  Yhä useampi joutuu niiden vuoksi pakenemaan kotiseudultaan ja menettää näin toimeentulonsa”, jatkaa Kalim Ul Masih.

Ulkomaanavun ruoka-apua jaetaan Mundrin maakunnassa eri kohteissa eläville maan sisäisille pakolaisille. Ruokaa jaetaan noin 12 000 ihmiselle ja tavoite on, että he saisivat jakelun aikana kaksi ateriaa päivässä.

Avun rahoittavat The Primate’s World Relief ja kanadalainen Foodgrains Bank.

Lisätietoja: Kalim Ul Masih, maajohtaja, Etelä-Sudan, kalim.ulmasih@kirkonulkomaanapu.fi (huonojen puhelinyhteyksien vuoksi yhteydenotot pyydetään sähköpostilla, kirjoittaa voi suomeksi)
tai Hilkka Hyrkkö, viestinnän asiantuntija, Itäinen ja eteläinen Afrikka, tel. +254 716 223 780 tai +358 40 631 3493