Ulkomaanapu havaitsi epäkohtia tuloverojen maksatuksessa Kongon toimistossa

Kirkon Ulkomaanavun sisäinen valvonta on havainnut epäkohtia tuloverojen maksatuksessa Kongon demokraattisessa tasavallassa sijaitsevassa aluetoimistossa.

Sisäisen tarkastajan tarkastuksessa ilmeni, että käteisellä maksetuista tuloveroista vain osa päätyi veroviranomaisen tilille. Tarkastuksen seurauksena Ulkomaanapu päätti teettää erityistilintarkastuksen. Erityistilintarkastus tehdään aina, kun on epäily pienestäkin varojen väärinkäytöstä.

Käteisellä maksetun tuloveron osalta todettiin puutteellisia hallintomenettelyjä. Havainnot koskivat noin 17 000 euron summaa, jonka Ulkomaanapu palauttaa korkoineen ulkoministeriölle. Ministeriö oli rahoittamassa hanketta, jossa väärinkäytös tapahtui.

Kirkon Ulkomaanavulla on Kongossa humanitaarinen operaatio ja kehitysyhteistyöhankkeita. Vuonna 2013 toiminnan kokonaiskulut Kongossa olivat 2,4 miljoonaa euroa.

Ulkomaanavulla on toimintaa useissa hauraissa valtioissa, kuten Keski-Afrikan tasavallassa, Somaliassa, Etelä-Sudanissa ja Haitissa. Järjestön kokonaisbudjetti vuodelle 2014 on noin 37 miljoonaa euroa.

Lisätietoja: Tomi Järvinen, kansainvälisen ohjelman johtaja, puh. 040 641 8209