Ulkomaanapu evakuoi työntekijänsä Keski-Afrikan tasavallasta

Kirkon Ulkomaanapu on evakuoinut kaksi työntekijäänsä Keski-Afrikan tasavallasta. Molemmat työntekijät palasivat Suomeen viikonloppuna.Keski-Afrikan kriisi kärjistyi runsas viikko sitten väkivaltaisiksi taisteluiksi Banguissa. Pitkittynyt akuutti kriisi ei enää mahdollistanut turvallista työskentelyä maassa.

”Olimme kotioloissa runsaan viikon ennen kuin pääsimme lähtemään evakuointilennolle. Viimeiseen asti oli epävarmaa, pääsemmekö lentokentälle turvallisesti – ja lähteekö lentomme”, kertoo humanitaarisen työn tiiminjohtaja Elina Hakkarainen, joka jo maanantaina aloitti työt Ulkomaanavun toimistossa Helsingissä.

”Ennen evakuointia seurasimme tilanteen kehittymistä uutisista, puhelimitse ja sähköpostitse. Onneksi puhelin- ja nettiyhteys toimivat.”

Hätä suurin Banguissa – humanitaarinen kriisi syvenee

Levottomuudet maassa puhkesivat viime maaliskuussa. Kaupunkilaiset ovat paenneet väkivaltaisuuksia kouluihin, kirkkoihin, moskeijoihin ja lentokentälle.

”Ihmiset ovat väsyneitä tarpeettoman kärsimyksen määrään. Paikallinen väestö on alistettu tapahtumille, joihin he eivät voi vaikuttaa”, kertoo Hakkarainen.

”Nyt tarvitaan perustarvikkeita, kuten ruokaa, vettä ja suojaa. Lisäksi puhtaudesta huolehtiminen on tärkeää. Perustarvikkeiden lisäksi pitää huolehtia siitä, että käymälöitä, pesuvettä ja hygieniatarvikkeita on tarpeeksi”, Hakkarainen toteaa.

Kansainvälisten järjestöjen mukaan kyseessä on pahin humanitaarinen kriisi tällä hetkellä. Banguin 700 000 asukkaasta joka seitsemäs on joutunut pakenemaan kodistaan.

Raaka konflikti on jatkunut vuosia. Sodankäynnin keinoja ovat olleet muun muassa raiskaukset ja ihmisten polttamiset. Käydyissä taisteluissa on kansainvälisten uutistoimistojen mukaan kuollut yli 600 ihmistä.

”YK ja muut kansainväliset avustusjärjestöt jatkavat paikan päällä työtään konfliktista huolimatta. Sen sijaan Ulkomaanavun humanitaarinen työ peruskoulujen toiminnan jatkumiseksi on juuri nyt erityisen vaikeaa”, Hakkarainen sanoo.

Ulkomaanavun päätehtävä Keski-Afrikan tasavallassa on koulujen rakentaminen ja korjaustyöt. Alustava arviointi on tehty viidentoista koulun korjaamisesta. Työtä jatketaan vuodenvaihteen jälkeen, jos tilanne maassa rauhoittuu.

Lisätietoja:
Elina Hakkarainen, humanitaarisen työn tiiminjohtaja, +358 40 630 1465 tai
Eeva Suhonen, tiedottaja, +358 400 103 286