Ugandan naiset työskentelevät asemansa parantamiseksi

Miriam Kanakulya on parhaillaan vierailulla Suomessa Kirkon Ulkomaanavun kutsumana. Vierailu liittyy KUAn naisten oikeuksien teemavuoteen. Miriam Kanakulya puhuu voimakkaasti naisten aseman parantamisesta ja naisista kehityksen moottoreina.

Kirkolla on suuri vaikutusvalta naisten aseman parantamisessa Ugandassa, sillä se kattaa koko maan. Kirkolla on myös perinteitä naisten aktiivisuudelle. Kirkossa toimii vahva äitien unioni. Se on keskittynyt kuitenkin perheiden kysymyksiin ja siksi nyt pyritään vahvistamaan myös muita naisryhmiä, jotka voisivat toteuttaa erilaisia kehitysprojekteja yhteisöissään.

– Naiset tekevät paljon työtä, mutta heidän äänensä on vielä heikko. Yhdessä me saamme äänemme kuuluviin, Miriam Kanakulya uskoo.

Miriam Kanakulya muistuttaa, että naisia auttamalla autetaan koko yhteisöä. Hän kertoo esimerkkinä, että kun nainen pystyy hankkimaan päivän ruokatarvikkeet perheelle kolmella eurolla päivässä, niin mies tarvitsee siihen neljä kertaa enemmän.

Tarvetta työlle on. 37 prosenttia ugandalaisista elää alle dollarilla päivässä ja ero rikkaiden ja köyhien välillä kasvaa.

Miriam Kanakulyan mukaan naisten asemassa on jo tapahtunut suuri muutos. Hänen valintansa kirkon osaston johtoon on siitä yksi esimerkki. Naiset tarvitsevat kuitenkin rohkaisevia esimerkkejä ja vahvistusta itsetunnolleen ottaakseen yhteisöissään sen paikan, jonka he ansaitsevat.

– Monet suhtautuvat positiivisesti siihen, että nainen on tällaisella paikalla. Nuorempien miesten kanssa yhteistyö sujuu hyvin, mutta joidenkin vanhempien miesten on vaikea suhtautua naisjohtajaan, Miriam Kanakulya kertoo.

Miriam Kanakulya on itse opettajavanhempien lapsi. Hän kertoo arvostaen isästään, joka oli aikanaan korostanut Miriamin ja hänen sisarensa kouluttamista, jotta nämä eivät jäisi miesten armoille.

Maija Sankari