Ugandaan saapunut ennätysmäärä pakolaisia Etelä-Sudanista – vastaanottokeskukset äärirajoilla

Ugandan hallitus ei pysty yksin hallitsemaan Etelä-Sudanista maahan tulevaa pakolaisvirtaa. Se on pyytänyt järjestöiltä apua pakolaisten vastaanottamiseen. Kirkon Ulkomaanapu on lähettänyt rajalle apuun yhteensä neljä työntekijää. Tällä hetkellä he auttavat pakolaisten rekisteröinnissä ja järjestyksen ylläpitämisessä.

Etelä-Sudanissa heinäkuun alkupuolella ryöpsähtäneet väkivaltaisuudet ovat aiheuttaneet Ugandan rajalle suurimmat pakolaisvirrat vuosiin. Alle kolmessa viikossa Ugandaan on saapunut 30 000 eteläsudanilaista pakolaista. Siis lähes saman verran kuin Suomeen saapui turvapaikanhakijoita koko vuoden 2015 aikana.

”Viikossa pakolaisia on saapunut yhtä paljon kuin tähän asti koko vuoden 2016 aikana”, kertoi YK:n pakoalisjärjestön UNHCR:N Charles Yaxley Irin-uutispalvelulle.

Ugandan koillisosien vastaanottokeskukset ja rajanylityspaikat ovat äärirajoilla. Ulkomaanavun työntekijät työskentelevät Elegun käsittelypisteessä Etelä-Sudanin ja Ugandan rajalla. Siellä oli viikonloppuna 10 000 ihmistä, kun kapasiteetti on 1000 ihmistä.

”Ulkomaanavun työntekijät ovat tehneet yhdessä muiden kanssa öitä myöten työtä pakolaisten vastaanottamiseksi. Tilanne on yhä jännittynyt, mutta saapuvien ihmisten määrä näytti eilen viimein alkavan laskea Elegussa ”, kertoo  Ulkomaanavun ohjelmakoordinaattori Stephen Ssenkima Ugandasta.

Työtehtäviin kuuluu järjestyksen ylläpitämistä, pakolaisten ohjaamista eteenpäin busseihin ja rekkoihin sekä neuvomista rokotuskeskuksiin.

Ulkomaanavun työntekijät tulevat alueella sijaitsevalta Adjumanin pakolaisalueelta, jossa Kirkon Ulkomaanapu työskentelee koulutuksen tarjoamiseksi pakolaislapsille.

Pulaa kaikesta

Vastaanottokeskuksissa ja käsittelypisteissä on pulaa lääkkeistä, vedestä, suojasta ja muista perustarpeista. UNHCR:n mukaan jopa 90 prosenttia pakolaisista on naisia ja lapsia.

Etelä-Sudanin tilanne on yhä erittäin räjähdysherkkä. Presidentti Salva Kiirin hallinto nimitti eilen tiistaina uuden varapresidentin Kiirin pitkäaikaisen kilpailijan Riek Macharin tilalle. Se on entisestään lisännyt pelkoa uudesta sisällissodasta Etelä-Sudanissa.  Edellisessä joulukuussa 2013 alkaneessa verisessä sisällissodassa kuoli jopa 300 000 ihmistä, ja sen aikana tehtiin useita raakoja joukkomurhia.

Ugandassa on ennestään yli satatuhatta eteläsudanilaista pakolaista. Kaikkiaan maassa oli vuoden 2015 lopussa yli 500 000 pakolaista.

Teksti: Satu Helin