Tuhottu klinikka käynnistymässä uudelleen Gazassa

Joukko vapaaehtoistyöntekijoita täyttää kuorma-autoon elintarvikkeita, huopia, takkeja ja tyynyjä rajanylityspaikalla Karem Shalomissa. Vapaaehtoisjarjestö on kerännyt tavarat Israelin puolelta.

Rajan toisella puolella Gazassa on vastassa toinen kuorma-auto,joka kuljettaa tavarat eteenpain. Tulitauko on pitänyt, mutta näkymä Gazan puolella on edelleen uhkaava Israelin armeijan tankkja on parkeerattuna tien viereen paluukuljetusta varten.

Avustuskuorman on määrä päätyä Gazassa lähelle Shija\iaa, missä Kirkon Ulkomaanavun tukema klinikka tuhoutui ohjusiskussa kaksi viikkoa sitten.

Soitan Shija'ian klinikan johtajalle, tohtori Salim Al-Adaddlle. Hänellä on iloisia uutisia. Al-Adadlle uskoo, että uusi klinikka palvelee Shija]ian asukkaita viimeistään kahden viikon kuluttua.

-Tarkastamme parhaillaan mahdollisia uusia tiloja. Vaihtoehtoja on kymmenkunta. Jossain muodossa pyrimme käynnistämään toiminnan taas mahdollisimman pian, hän sanoo.

Alueen suurin terveyskeskus

Vuonna 1968 perustettu klinikka palvelee suurinta osaa Shija'ian noin 75 000 asukkaasta. Se tarjoaa ilmaista perusterveydenhoitoa alueella, jolla työttömyysprosentti on yli 70.

-Tämä on muutenkin suurin terveyskeskus alueella. Viime vuonna meillä oli 50 000 asiakaskäyntiä, Al-Adadlle kertoo.

15 viime vuotta palvellut klinikkarakennus tuhoutui raunioiksi. Rakennus oli iskun aikaan tyhjillään, mutta lääkevarasto ja laitteisto tuhoutuivat.

Al-Adadlle viimeistelee viikonlopun aikana myös tarkan listan siitä, mitä välttämättömiä lääke- ja laitehankintoja klinikkaan täytyy tehdä. Han arvioi hätäavun tarpeeksi vähintään 200 000 dollaria.

-Asiakkaamme kyselevat koko ajan, milloin avaamme. Keräämme porukkaa taas kokoon. Työntekijät menivat työskentelemään joko Rafahin tai Darajin toimiville klinikoille tai pitävät niin sanotusti lomaa, innostuneen oloinen AL-Adadlle kertoo.

Mika Hentunen
Erez/Karem Shalom/Jerusalem
Kirjoittaja toimii Kirkon Ulkomaanavun lähettämänä Kirkkojen yhteisen katastrofiavun ACTin tiedotuskoordinaattorina