Tekoja ihmisarvon puolesta -palkinto Elisabeth Rehnille

 

Kirkon Ulkomaanapu on myöntänyt Tekoja ihmisarvon puolesta -palkinnon ministeri Elisabeth Rehnille hänen elinikäisestä työstään ihmisarvon puolesta. Palkinto luovutettiin keskiviikkona 9. joulukuuta Espan lavalla Toisenlaisen Lahjan tapahtumassa.

Kirkon Ulkomaanapu myöntää vuosittain Tekoja ihmisarvon puolesta -palkinnon henkilölle tai taholle, joka on toiminut ansiokkaasti kehitysmaiden ihmisten elinolojen, aseman tai oikeuksien edistämiseksi. Palkinnon saa erityisen rohkea tekijä tai aikaansaava asiantuntija. Palkinnon saa nimenomaan teoista, jotka osaltaan tekevät maailmasta oikeudenmukaisemman.

”Elisabeth Rehnin mittava elämäntyö ihmisoikeuksien ja etenkin sodan keskellä elävien naisten puolesta toi palkinnon hänelle. Hän on laittanut itsensä likoon kaikista haavoittuvimmassa tilanteessa olevien ryhmien puolesta itseään säästämättä. Elisabeth Rehn on työskennellyt monien eri vähemmistöjen hyväksi”, sanoi sidosryhmäjohtaja Marianne Heikkilä Kirkon Ulkomaanavusta ojentaessaan palkinnon.

Palkinnoksi Elisabeth Rehn sai taiteen maisteri Kaisaleena Mäkelän suunnitteleman uniikin sinisen rintakorun. Koru on sarjasta Alkuperäisten mailla, jossa Mäkelä ilmaisee kokemuksiaan alkuperäiskansojen maista lentokoneperspektiivistä katsottuna. Korun sininen väri symboloi ravitsevan veden yltäkylläistä esiintymistä kuivuuden keskellä, ja se sopii taiteilijan mielestä oivasti juuri Elisabeth Rehnille.

”Elisabeth Rehn on omalla tietotaidollaan ja viisaudellaan toiminut ihmiskunnan yhteisen arvopohjan hyväksi, jota ihmisoikeudet edustavat. Tätä voi verrata korussa virtaavaan veteen, joka ravitsee ympäristöään.”

Elisabeth Rehn toimii tulevan vuoden ajan Kirkon Ulkomaanavun Rauhan lähettinä tuoden kokemuksensa sekä erityisasiantuntemuksensa yhteistyöhön niissä konfliktimaissa, joissa Kirkon Ulkomaanapu toimii ja joissa rauhantyölle on eniten tarvetta.

Elisabeth Rehn kertoi kiitospuheessaan nähneensä, miten erityisesti Afrikasa naiset ovat voimakkaita.

"Jos naisia huomioitaisiin enemmän rauhanneuvotteluissa, niissä päästäisiin paremmin eteenpäin. Tämän puolesta haluan toimia jatkossa", hän sanoi.

Toisenlaisen Lahjan tapahtumaa vietettiin rauhan merkeissä. Taivaalle vapautettiin ilmapalloja levittämään rauhan sanomaa ja yleisön joukossa kierteli tämän vuoden uutuuslahjan maskotti, Rauhankyyhky. Rauhankyyhky on symboli Kirkon Ulkomaanavun rauhantyölle. Tällä joululahjalla tuetaan yhteiskunnallisen vakauden rakentamista kriisialueilla.

Lisätietoja:
Viestintäjohtaja Veera Hämäläinen, puh 050-386 6634
Viestintäpäällikkö Maija Sankari, puh 040-559 4030
Sidosryhmäjohtaja Marianne Heikkilä, puh 040-501 3567

Palkintoperusteet:
Elinikäisestä työstä ihmisarvon puolesta

Kirkon Ulkomaanavun Tekoja ihmisarvon puolesta -palkinto myönnetään ministeri Elisabeth Rehnille elinikäisestä työstään ihmisarvon puolesta.
Elisabeth Rehn on tehnyt pitkäaikaisen uran kansanedustajana, ministerinä, eurokansanedustajana ja monissa kansainvälisissä tehtävissä muun muassa YK:ssa. Hän on työmäärää kaihtamatta ja itsensä likoon laittaen puhunut ihmisoikeuksien puolesta ja ajanut usein juuri kaikista haavoittuvimmassa tilanteessa olevien ryhmien asiaa. Elisabeth Rehn on työskennellyt monien eri vähemmistöjen hyväksi. Hän on puhunut Euroopan romanien puolesta; hän on tuonut esiin kansanmurhan uhrien kohtaloa Bosniassa; hän on nostanut esiin hyväksikäytettyjen naisten tilannetta Afrikan konflikteissa; hän on tutkinut palestiinalaisten lasten tilannetta Länsirannalla.

Elisabeth Rehnin työ on vienyt häntä vaikeille konfliktialueille, joissa hän on toiminut oman turvallisuutensa vaarantaen. Rehn toimi vuosina 1995-1998 YK:n ihmisoikeusraportoijana entisessä Jugoslaviassa Bosnian sodan loppuvaiheissa. Hän oli ensimmäisiä ulkomaalaisia Srebrenican joukkohaudoilla. Vuosina 2000-2002 hän tutki ja raportoi YK:lle naisten oikeuksista konfliktien jaloissa Afrikassa yhdessä Liberian nykyisen presidentin Ellen Johnson-Sirleafin kanssa. Tänäkin päivänä Elisabeth Rehn matkustaa ympäri maailmaa ja puhuu naisten oikeuksien ja vähemmistöjen tilanteen puolesta.

Elisabeth Rehn ei kuitenkaan ole uhrannut elämäänsä uralleen, vaan perhe on aina ollut hänelle keskeinen tukipilari. Hänen elämänmyönteinen lähestymistapansa, ihmisläheisyytensä ja mutkattomuutensa ovat tehneet vaikutuksen moniin ihmisiin eri puolilla maailmaa.

Hyviä tekoja voi tehdä moni. Elisabeth Rehnin hyviä tekoja leimaa peräänantamattomuus, elämänmyönteisyys – ja ennen kaikkea inhimillisyys.