Tanskan vuotanut ilmastosopimusluonnos pettymys kehitysmaille

 

The Guardian –lehden tiistaina julkaisema, Kööpenhaminan ilmastokokouksessa vuotanut Tanskan kirjoittama sopimusluonnos on suuri pettymys kehitysmaille. ”Sopimusluonnos on askel väärään suuntaan. Sopimus ei tarjoa tarvittavaa tukea kehitysmaille, jotka kärsivät ilmastonmuutoksen vaikutuksista eniten ja jotka ovat vaikuttaneet siihen vähiten”, sanoo Katri Suomi, Kirkon Ulkomaanavun ilmastonmuutosasiantuntija.

Mikäli Tanskan sopimusluonnos toteutuisi, se vaarantaisi köyhimpien maiden oikeuden kehitykseen. Sopimus hylkää periaatteen, jonka mukaan teollisuusmaiden olisi otettava globaali  johtoasema päästöjen vähentämisessä ja tuettava myös kehitysmaiden pyrkimyksiä siinä. Sopimuksen tekstissä ei esimerkiksi ole mainittu ilmastorahoitusta kehitysmaille vuoden 2012 jälkeen, vaikka niiltä edellytetään toimia ilmastonmuutoksen torjumiseksi silloinkin. Tekstiluonnos hylkää myös tärkeän erottelun teollisuus- ja kehitysmaiden välillä, eikä se vastaa kysymykseen, miten päästöleikkaukset voidaan oikeudenmukaisesti jakaa teollisuus- ja kehitysmaiden välillä.

Kirkon Ulkomaanavun kumppani Pan African Climate Justice Alliance (PACJA) oli yksi kehitysmaiden kansalaisyhteiskunnan edustajista, jotka protestoivat tiistaina äänekkäällä marssilla Bella Centerissä Tanskan sopimusluonnosta vastaan: ”Halusimme kiinnittää huomiota siihen, että teollisuusmaat sulkevat ehdoin tahdoin kehitysmaat ulkopuolelle”, sanoo PACJA:n koordinaattori Mithika Mwenda.

Tanskan tekstin vuotaminen ja sen sisältö ovat huolestuttavia myös neuvottelujen läpinäkyvyyden kannalta. Kirkon Ulkomaanapu ja muut kansalaisjärjestöt vaativat avoimia neuvotteluita sekä niiden tuloksena oikeudenmukaista ja laillisesti sitovaa sopimusta.

Katso videokuvaa PACJA:n mielenilmauksesta Kööpenhaminassa Tanskan sopimusluonnosta vastaan.