Taitojen jakaminen kannattelee rohingya-naisia maailman pahimmassa pakolaiskriisissä

Kirkon Ulkomaanavun koulutushanke auttaa Myanmarin väkivaltaisuuksia paenneita rohingya-naisia saamaan elämänhallintansa takaisin.

− Tämä on mahdollisesti yksi pahimmista humanitaarisista tilanteista nykyisessä maailmassa, Bangladeshissa työskentelevä Kirkon Ulkomaanavun koulutussuunnittelija Petra Weissengruber aloittaa, kun Kirkko ja kaupunki pyytää häntä kertomaan työstään.

Weissengruberin työmaana on jättimäinen pakolaisleiri, joka sijaitsee Cox Basarin alueella Bangladeshin kaakkoisnurkassa. Alueella elää kaikkiaan noin miljoona pakolaista. Heistä yli 900 000 on rohingyoja, jotka kuuluvat Myanmarin Rakhinen osavaltion muslimivähemmistöön.

Yli 888 000 rohingyaa on paennut Myanmarista Bangladeshiin sen jälkeen, kun heihin kohdistuvat laajat väkivaltaisuudet alkoivat elokuun 2017 lopulla. Jo aikaisemmin Bangladeshissa asui lähes 34 000 Myanmarista paennutta pakolaista.

YK on kutsunut pakolaiskriisiä maailman pahimmaksi kymmeniin vuosiin. Amnesty Internationalin ja Human Rights Watchin raporttien mukaan kyseessä on Myanmarin joukkojen järjestelmällinen kampanja, jonka tavoitteena on karkottaa rohingya-vähemmistö maasta.

Ensimmäisten kuukausien aikana pakolaisleireillä kärsittiin aliravitsemuksesta. Tällä hetkellä kaikki saavat ruokaa, mutta Ulkomaanavun mukaan pakolaisten koulutuspalvelut, lastensuojelu ja psykososiaalinen tuki ovat täysin riittämättömät. Rohingya-pakolaisista suurin osa on naisia ja lapsia.

– Tilanne on erityisen vahingollinen nuorille, jotka tarvitsisivat räätälöityjä koulutus- ja tukiohjelmia. Esimerkiksi Chakmarkulin pakolaisleirissä nuorille ei ole tarjolla muuta koulutusta kuin se, mitä me tarjoamme, Weissengruber sanoo.

Lue koko juttu Kirkko ja Kaupungin sivuilta.